O foarfecă din argint pentru lumânări, realizată în secolele XVIII-XIX, este exponatul acestei săptămâni la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Face parte din colecția de istorie modernă. ”Acest tip de foarfecă de lumânări apare în jurul anilor 1500 sau 1600, fiind utilizat cu precădere în zonele colonizate ale Americii. Modelele sunt din diverse materiale: fier, cupru și argint”, precizează muzeografii dr. Sorana Mișca și dr. Marius Câmpeanu.

Foarfeca a fost folosită atât la stinsul lumânărilor, cât și la tăierea fitilului la o anumită înălțime. Cu ajutorul casetei dreptunghiulare atașate foarfecii se măsura înălțimea fitilului, acesta fiind pregătit pentru utilizarea următoare. ”Foarfeca din colecția muzeului nostru este din aliaj de cupru cu argint, așa cum se obișnuia și în cazul seturilor de tacâmuri, utilizate la mesele festive ale înaltei societăți. Moda tacâmurilor a atins apogeul între anii 1870 și 1920, când acestea erau foarte căutate. La o masă festivă pregătită cu rafinament și eleganță nu lipseau sfeșnicele cu lumânări, iar orice mic detaliu era urmărit cu atenție de reprezentantele înaltei societăți”, menționează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.

În epocă existau și clopoței pentru stinsul lumânărilor, aceștia comercializându-se sub formă de seturi împreună cu foarfecile. Inventarea în 1825 de către Joseph Cambacères a fitilului împletit care se consumă prin ardere a dus la pierderea treptată a importanței acestui tip de foarfeci.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: dr. Sorana Mișca și dr. Marius Câmpeanu – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Foto – Terra Celtica

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Fibule celtice din bronz și fier, descoperite la Ciumești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.