Romfilatelia anunță că vineri, 5 martie, introduce în circulație o nouă emisiune de mărci poștale, ”Femei celebre din România”.

Alice Voinescu (1885-1961) a fost prima româncă doctor în filosofie. Scriitoare, traducătoare și critic de teatru, a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din București, iar în 1913 a obținut doctoratul în filosofie la Universitatea Sorbona din Paris, devenind prima femeie din România cu titlul de doctor în această disciplină.

Smaranda Brăescu (1897-1948) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România și a deținut, în anii 1930, recorduri mondiale în parașutism. A devenit pasionată de aviație de la o vârstă tânără și a urmat cursuri în Germania, obținând brevetul internațional de parașutist. La 2 octombrie 1931, a stabilit primul ei record: a doborât recordul feminin mondial și recordul european masculin la parașutism, sărind de la înălțimea de 6.000 m. Apoi, ambiția ei a dus-o mai departe, în America, pentru a încerca să doboare și recordul mondial absolut. În 19 mai 1932, în Sacramento, a stabilit un nou record mondial la saltul cu parașuta: 7.233 m. Pentru recordurile obținute, a fost declarată în 1932 ”sportiva nr. 1 a lumii”.

Sarmiza Bilcescu (1867-1935) a fost prima femeie avocat din România, prima femeie care a studiat dreptul la Universitatea Sorbona din Paris și prima femeie din lume care a obținut un doctorat în drept. Revenind în România, a solicitat înscrierea în Baroul de Ilfov. Sarmiza Bilcescu devenind astfel, în 1891, prima femeie avocat din România.

Romfilatelia mulțumește Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Național al Literaturii Române și Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA), pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.