Din lada de zestre a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, un costum tradițional ucrainean

Un costum tradițional femeiesc ucrainean din Poienile de sub Munte este scos azi din lada de zestre a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Un costum din Poienile de sub Munte

”Comuna Poienile de sub Munte (în ucraineană: Русь Поляни), situată în partea de nord-est a județului Maramureș, este cea mai reprezentativă așezare administrativă dintre localitățile ucrainene din județul nostru. În prezent, în această parte a Maramureșului, lângă granița cu Ucraina, trăiește cea mai mare comunitate de ucraineni din țara noastră”, menționează reprezentantele Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, Gabriela Filip și Oana Teremtuș.

De aici, din Poienile de sub Munte, provine costumul tradițional femeiesc ucrainean pe care cele două muzeografe îl prezintă azi: ”Componentele costumului tradițional sunt aceleași cu cele întâlnite în întreaga Țară a Maramureșului Istoric, specificul constând în cromatică și în tehnici ale cusutului și brodatului”.

Cunună de mireasă din pipirig

Cununa de mireasă, caracteristică comunităților ucrainene din Maramureș, a fost confecționată din pipirig. Care a fost împletit și prins pe verticală, de către o bâtrănă din Poienile de sub Munte.

Cămașa este confecționată din pânză de bumbac, țesută în casă, în două ițe. Reprezintă cămașa de mireasă specifică satelor ucrainene din Maramureș. La nivelul cămășii sunt influențe interetnice, aceasta având croiul specific Țării Maramureșului, cu decolteul pătrat. ”Diferența este vizibilă la nivel cromatic, observându-se folosirea unui fond de culoare închisă pentru broderie, în comparație cu româncele, care foloseau pentru costumul de mireasă culori cât mai vii”, se arată în postarea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Cojoc din piele de oaie și poale din bumbac

Cojocul purtat peste cămașă este, de asemenea, specific ucrainenilor. Este realizat din piele de oaie cu blană în interior. Pielea a fost lăsată albă, iar broderia a fost realizată din bucăți de piele vopsită în roșu. Poalele, puternic încrețite la brâu, sunt din pânză de bumbac. În partea de jos prezintă dantelă/cipcă cu motive florale. Zadiile se încadrează de asemenea în tipologia celor din Țara Maramureșului. Respectiv două zadii late, petrecute în partea de sus. Registrul ornamental al acestora este format din alternarea vârstelor în culori specifice ucrainenilor: negru, galben, roșu-vișiniu. Acestea sunt țesute în război, în patru ițe și confecționate din păr de lână.

Descrierea completă realizată de muzeografele Gabriela Filip și Oana Teremtuș, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Fain de văzut la muzeu. La Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.