Recent, pe teritoriul satului Dămăcușeni din Maramureș, Molnar Andrei Bandi – un localnic pasionat de istorie – a descoperit o monedă nu departe de una din terasele râului Lăpuș, anunță Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Moneda a fost predată imediat după descoperire Primăriei orașului Târgu Lăpuș, care, la rândul ei, a a predat-o Direcției Județene pentru Cultură Maramureș. Apoi moneda a fost încredințată spre custodie temporară Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în vederea cercetării și publicării piesei. În urma verificării zonei, nu au fost descoperite la suprafață alte vestigii care să poată fi puse în legătură cu moneda descoperită.

În urma analizării monedei, s-a constatat că este vorba despre o monedă de argint, mai precis o monedă romană, nominalul acesteia fiind denarius, iar ca datare ea aparține secolului II p. Chr.

Moneda este cu atât mai importantă cu cât astfel de descoperiri sunt destul de rare în județul Maramureș. De exemplu, din Depresiunea Maramureșului, sunt cunoscute ca sigure doar 15 monede databile în sec. II p. Chr., provenind din 6 localități moderne: Călinești (o monedă de la Antoninus Pius), Giulești (o monedă de la Commodus), Ieud (două monede din perioada împăratului Traian Traian), Petrova (o posibilă monedă cu inscripția “via Traiana”), Sarasău (cel puțin o monedă cu Faustina II descoperită într-un tezaur) și Sighetu Marmației (cu nouă monede descoperite databile din perioada împăratului Traian până la Commodus).

Importanța monedei descoperite la Dămăcușeni este cu atât mai mare cu cât aceasta este prima monedă romană din secolul II p. Chr. cunoscută din zona Depresiunii Lăpușului.

Informații furnizate de muzeografii Marius Ardeleanu și Raul Cardoș.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.