Sub cupola proiectului ”Gust de Maramureș – rețete tradiționale de pe Valea Vișeului”, derulat de Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a fost publicată cartea ”Din bucătăria bunicii – rețete tradiționale ilustrate pentru copii”. Autoare, Dănuța Boboșan și Nicoleta Nemeș – muzeografe la Muzeul Maramureşan.

”Cartea conține 60 de rețete tradiționale ilustrate pentru copii, rețete culese direct de la bătrânele satelor Maramureșului. Ele au fost selectate în așa fel încât să cuprindă toate cele trei feluri de mâncare: supă/ciorbă, fel principal și desert. Deși sunt rapide și ușoare, este indicat să le faceți împreună cu părinții sau bunicii, recreând astfel gusturi, mirosuri și amintiri din bucătăria bunicilor”, menționează pentru eZiarultău autoarele.

Cartea se distribuie gratuit și va fi disponibilă, începând de săptămâna viitoare, la sediul Muzeului Maramureșan. ”Când gătim, dialogăm prin intermediul aromelor, prin lucrul cu mâinile, prin creativitate, prin grijă, prin simțuri, dezvăluind o parte din propriul suflet, din propria cultură, povestim despre noi înșine și despre propria lume prin intermediul gesturilor”, consideră Dănuța Boboșan și Nicoleta Nemeș.

În cadrul proiectului ”Gust de Maramureș – rețete tradiționale de pe Valea Vișeului”, care și-a propus recuperarea rețetelor vechi de la comunitățile etnice din Maramureș, în perioada 1 februarie – 10 noiembrie a fost amenajată zona gastronomică din Muzeul Satului Maramureșan. Acolo unde s-au organizat ateliere educative de gastronomie la care au participat copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației.

Sursă foto: Dănuța Boboșan și Nicoleta Nemeș

CITEȘTE ȘI:
Bucate din Maramureș, la Maratonul Gastronomic al Muzeelor Românești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.