Muzeul Maramureșan derulează proiectul ”De gust, de leac, de descântec”, care se concentrează pe credințele și superstițiile legate de culegerea și folosirea plantelor medicinale – o activitate care a dat naștere unui set de practici și obiceiuri.
”De gust, de leac, de descântec”, în cinci sate din Maramureș
”Proiectul nostru are ca obiectiv general protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului imaterial legat de culegerea si întrebuințarea plantelor medicinale, practicile și riturile magice asociate acestora pentru dezvoltare teritorială locală durabilă și sustenabilă în cinci sate: Săpânța, Călinești, Desești, Oncești și Moisei. Aceste comunități locale au păstrat cu grijă cunoștințele despre plantele de leac și riturile asociate cu acestea și suntem convinși că ne vor furniza o incursiune memorabilă în lumea miraculoasă a naturii și a tradițiilor străvechi, în care sănătatea și spiritualitatea se împletesc într-un mod armonios”, menționează cei de la Muzeul Maramureșan.
Coada-șoricelului / Achillea millefolium
Seria prezentării plantelor de leac din Maramureș începe cu coada-șoricelului (Achillea millefolium). O plantă cu o istorie bogată în utilizări terapeutice și vindecătoare. Recunoscută pentru frunzele sale delicate, grupate asemenea unor mici rozete, și pentru inflorescențele sale alb sau roz.
În tradiția populară românească, coada-șoricelului a fost utilizată cu multă pricepere pentru proprietățile sale benefice. Datorită conținutului său bogat în substanțe active, coada-șoricelului a fost folosită pentru:
🌿 efectul antiinflamator: infuzia sau ceaiul din coada-șoricelului erau utilizate pentru a calma inflamațiile și a ameliora disconfortul cauzat de diverse afecțiuni;
🌿 vindecarea rănilor și a iritațiilor pielii: coada-șoricelului era aplicată local pe răni superficiale sau iritații, datorită proprietăților sale antiseptice și cicatrizante;
🌿 tratamentul afecțiunilor digestive: infuzia de coada-șoricelului era apreciată pentru capacitatea sa de a ameliora tulburările digestive și de a contribui la o mai bună digestie;
🌿 gripă și răceală: a fost utilizată tradițional pentru a trata simptomele gripale și ale răcelii, inclusiv febra, tusea și congestia nazală.
🌿 probleme respiratorii: este considerată a fi un remediu tradițional pentru afecțiuni respiratorii precum bronșita și astmul.
Astfel, coada-șoricelului a fost un aliat de nădejde de-a lungul timpului, fiind o prezență constantă în farmacia naturală a gospodinelor și a vindecătorilor tradiționali.
Parteneri pentru Muzeul Maramureșan în acest proiect sunt: Muzeul Astra, Organizația de Management a Destinației Turistice Maramureș, Centrul de Informare Turistică Sighet și UBB – Extensia Sighetu Marmației.
Informații și foto material: De gust, de leac, de descântec. Foto deschidere (c) eZiarultău