Începem azi plimbarea virtuală prin Târgul Darurilor de Crăciun pe care Asociația NOD îl va deschide în 10 decembrie la Galeria Várvédő din Baia Mare. Și începem cu brandul ”Zorele colorate” al Mariei Brete. Creații care poartă în ele tradițiile unui Maramureș de altădată. Și nu știu alții cum sunt, dar eu, în broderiile Mariei, mereu am regăsit ceva din frumusețea naturală a vremurilor de cândva. Vremuri cu un șarm de necontestat.
După un sfert de secol de ”hibernare”, lecțiile din copilărie s-au transformat în ”Zorele colorate”
Maria Brete a învățat încă din copilărie cultivarea și procesarea cânepii, țesutul în război, vopsitul lânii și brodatul. Trudă manuală, care a dat naștere unor obiecte cu valoare de simbol pentru tradițiile maramureșene: ștergare, peretare, covoare, costume populare, laibăre etc.
Ajunsă la oraș, toate aceste informații au fost puse în plan secund. Până când, după mai bine de un sfert de secol de ”hibernare”, au fost readuse în actualitate. Și așa s-a născut brandul ”Zorele Colorate”. Broderii migăloase care seamănă cu o meditație. Iar din liniștea și echilibrul Mariei se nasc motive tradiționale cu aplicații moderne într-o combinație ideală de bun gust, nostalgie și utilitate. De-a lungul anilor a creat mii de broderii unice care dichisesc portofele, traiste, coliere, cercei, brâie și alte accesorii. Care dichisesc suflete iubitoare de simplu și de frumos.
La târgul din acest an, Maria Brete prezintă „Podoabe de suflet”
Colecția pe care Maria Brete o prezintă în acest an la Târgul Darurilor de Crăciun se cheamă „Podoabe de suflet”. Creată din dorința de a încuraja femeile să poarte meșteșugul tradițional zi de zi. Coliere, cercei cu ”ciucalăi”, oglinzi, casete de bijuterii. Toate brodate. Toate pentru femeie care au înțeles că frumusețea stă în naturalețea lucrurilor autentice. ”Creațiile mele se adresează femeilor ce doresc să poarte zi de zi tradiția aproape de suflet”, ne spune Maria.
Dar nu doar bijuterii pentru femei aduce Maria la târg. Ci și bijuterii pentru bradul de Crăciun. Lucrate din fire de bumbac, inspirate din ștergarele lucrate în copilărie de Maria împreună cu mama ei. ”Noutățile marca Zorele Colorate din acest an sunt fulgii de nea și îngerașii lucrați prin tehnica Macramé inspirate de terminațiile ștergarelor tradiționale”, ne orientează Maria în creațiile pe care – în perioada 10-12 decembrie – le veți putea descoperi la Galeria Várvédő din Baia Mare.
Versatilitatea unor fulgi de nea
Chestionată care dintre obiectele pe care le va expune în acest an la târg îi sunt mai dragi, Maria nu ezită prea mult: ”Fulgii de nea din bumbac natural. Ideea mi-a venit când am încercat să restaurez un păretar tradițional cu terminație de împletituri complexe. A trebuit să redescopăr tehnica folosită de mama mea în tinerețe. Fulgii de nea necesită cam o oră de lucru și o concentrare sporită”.
Maria zâmbește cu timiditate și formulează și o dorință: ”M-aș bucura enorm dacă aceia care vor achiziționa acest produs îl vor folosi în mai multe moduri. Poate fi decorațiune pentru bradul de Crăciun. Poate fi semn de carte sau obiect de decor. Doamnele și domnișoarele îl pot utiliza drept accesoriu în păr. Cel mai fain sentiment este să-ți vezi creațiile scoase cât mai des în lume!”
La standul Mariei mă opresc mereu. Indiferent că e târg de mărțișor sau de Crăciun. Mereu reușește să mă pună în dificultate. Nu fiindcă nu am ce alege. Nici vorbă! Ci pentru că nu mă pot decide ce să aleg. Creațiile ei au o gingășie aparte. O feminitate simplă. O anume naturalețe. O cochetărie care transcede timpul. Și vremurile. Toate ți se lipesc de suflet de la prima privire. Așa că pregătiți-vă. Veți poposi o vreme în preajma Mariei și a creațiilor ei. Dar fiți pe pace: orice veți alege va fi bine primit. Și admirat!
Ramona-Ioana POP
Sursă foto: Zorele Colorate
CITEȘTE ȘI:
Târgul Darurilor de Crăciun – plin de surprize, daruri de poveste și multă magie