”Tot înainte! Elev în România comunistă” este expoziția care reconstituie – la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – evoluţia învăţământului românesc după 1945, în două etape distincte, după cum precizează reprezentanții instituției.

”Prima etapă (1948-1968) a fost subsumată modelului sovietic, fiind impusă prin reforma învăţământului din 1948. Decretul nr. 175, emis de Prezidiul Marii Adunări Naţionale şi publicat în Monitorul Oficial la 3 august 1948 reprezintă o rupere totală de sistemul învăţământului românesc, public şi privat. Alături de impunerea manualelor unice, traduse din limba rusă, de înlăturarea vechilor denumiri ale liceelor şi numerotarea acestora, de durata şcolarizării, fixată la 10 ani şi de notarea elevilor de la 1 la 5, <<reforma învăţământului>> a adus şi epurarea substanţială a personalului didactic pe criterii predominant politice”, informează cei de la muzeul maramureșean.

A doua etapă (1968-1989) debutează cu adoptarea Legii nr. 11 din 13 mai 1968 cu privire la ”învăţământul în Republica Socialistă România”. Prin implementarea respectivei legi, emise de Marea Adunare Naţională, ”s-a renunţat la modelul sovietic revenindu-se la <<valoroasele tradiţii ale învăţământului românesc şi experienţa înaintată a pedagogiei universale>>. Modificările aduse au fost următoarele: durata şcolarizării a fost stabilită la 12 ani, liceele au primit nume proprii, unele chiar dinainte de <<reformă>>, notarea a revenit de la 1 la 10, iar manualele şcolare, tot unice, au fost redactate de un colectiv de profesori români şi aprobate de minister”, se arată în postarea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Din expoziție nu lipsesc însemnele organizaţiei Şoimii Patriei (1976-1989), o organizaţie a copiilor preşcolari şi şcolari, cu vârste între 4-7 ani, care şi-a desfăşurat activitatea sub îndrumarea Partidului Comunist Român şi sub îndrumarea Organizaţiei de Pionieri din Republica Socialistă România. ”Obiectivul principal al acestei organizaţii îl constituia educaţia patriotică şi comunistă a copiilor, cultivarea dragostei şi respectului faţă de patrie, popor şi partid”, spun muzeografii băimăreni. Organizaţia de Pionieri (1949-1989) a fost cea a copiilor, uniunea tuturor detaşamentelor şi unităţilor de pionieri din Republica Socialistă România. ”Ea cuprindea şcolari între 7 şi 14 ani şi urmărea să contribuie, împreună cu şcoala şi familia, la educarea şi formarea în spiritul ideologiei comuniste a tinerei generaţii. Organizaţia de Pionieri avea rolul de a pregăti elevii pentru intrarea în Uniunea Tineretului Comunist (U.T.C.), fiind considerată o etapă importantă în formarea <<omului nou>>, făuritori ai socialismului şi comunismului”, informează cei de la muzeul maramureșean.

Pe lângă această expoziție, vizitatorii mai pot vedea, în cadrul expoziției permanente a muzeului, alte nouă expoziții tematice: Necropola tumulară de la Lăpuş. Istoricul cercetărilor arheologice; Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului; Baia Mare – Piața Cetății. Vestigii arheologice; Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric; ”Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat”; Baia Mare – oraș liber regal; Maramureșul și Marea Unire (1918); Minerit și civilizație în Maramureș; Călătorie în universul Ceasului.

Biletul de acces, în valoare de 6 lei (adulți) și 3 lei (copii, preșcolari, școlari, studenți, pensionari) se procură de la casa de bilete. Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00 și 16.30 (ultima intrare).

Informații și fotografii: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

CITEȘTE ȘI:
Aproximativ 300 de piese măsoară timpul la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș
La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie puteți vizita un atelier fotografic specific începuturilor secolului 20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.