Într-o ordine strict cronologică este cel dintâi artist modern profesionist originar din Baia Mare. Pictor, pedagog şi memorialist de notorietate, aproape se identifică cu prima jumătate de secol din istoria Centrului Artistic Baia Mare. Decenii la rând a exercitat o influenţă considerabilă asupra vieţii artistice băimărene.

István Réti (născut în 16 decembrie 1872 în Baia Mare, decedat în 17 ianuarie 1945 la Budapesta) a urmat studiile medii la Gimnaziul de băieţi din Baia Mare. Aici are un prim contact cu desenul artistic. În 1890 se înscrie la cursurile Şcolii de desen după model de la Budapesta, dar studiază doar câteva luni, sub îndrumarea pictorului academist maghiar János Greguss. Se mută la München şi, între anii 1891-1893, studiază desenul şi pictura cu Simon Hollósy în școala particulară de pictură a acestuia. În 1893 trăiește câteva luni la Paris, frecventând cursurile Academiei Julian.

În perioada 1893-1901 petrece frecvent sezoanele de iarnă la München în compania lui Simon Hollósy şi a cercului de artişti şi studenţi grupaţi în jurul şcolii acestuia. În acest context, împreună cu un alt artist de rezidenţă băimăreană, János Thorma, i-a acordat un sprijin substanţial lui Simon Hollósy în organizarea primei colonii temporare de vară de la Baia Mare. Apoi a contribuit la rezolvarea unor probleme administrative legate de următoarele cinci ediţii ale coloniilor lui Hollósy din Baia Mare.

A participat la toate cele şase colonii din epoca Hollósy, fiind unul din cei trei artişti care au format, dintru început, nucleul pe care s-a constituit colonia permanentă a artiştilor băimăreni. După separarea lui Hollósy de grupul băimărean, István Réti a participat la întemeierea primei instituţii propriu-zis băimărene de învăţământ artistic în 1902, împreună cu Károly Ferenczy, Béla I. Grünwald şi János Thorma. Până în 1913 a predat aici desenul şi pictura pe parcursul întregului an.

În 1912 a făcut parte din Comisia de organizare artistică a Expoziţiei aniversare, realizând împreună cu Samuel Börtsök Catalogul ilustrat al Expoziţiei jubiliare de artă de la Baia Mare, care reprezintă cel dintâi catalog expoziţional ilustrat care a fost elaborat şi publicat la Baia Mare în condiţii profesioniste. Prefaţa acestuia, realizată în exclusivitate de Réti, va deveni nucleul pe care s-au articulat, mai apoi, scrierile sale cu tentă critică şi istorică dedicate vieţii artistice băimărene, scrieri care s-au finalizate între 1940-1944 prin elaborarea monografiei Colonia de artă de la Baia Mare publicată postum.

Material realizat de dr. Tiberiu Alexa.

🔎 Versiunea integrală este disponibilă aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.