Romfilatelia a introdus azi în circulație emisiunea de mărci poștale Cercetașii României. E alcătuită din două mărci poștale cu valorile nominale de 2,90 lei și 11 lei, un plic prima zi și un set de cărți poștale pentru iubitorii de maximafilie.

Cercetășia (o activitate organizată sub coordonarea și îndrumarea unei organizații a cercetașilor) are tradiție în România. Centenarul acestei activități a fost sărbătorit în anul 2013, amintind faptul că în vara lui 1913 câțiva elevi de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București au constituit primele patrule de cercetași, experimentând cercetășia în Munții Bucegi.

Oficial, Asociația Cercetașii României s-a înființat la data de 12 mai 1914. Beneficiind de sprijinul nemijlocit al Regelui Carol I, al principilor Ferdinand și Carol, organizația cunoaște o dezvoltare vizibilă, reușind ca în anul 1916 să însumeze peste 9000 de cercetași grupați în 34 de legiuni și 56 de cohorte.

Ghidat de cele 10 legi ale cercetașului, fiecare membru trebuie să aibă în vedere, între altele, iubirea de țară, ajutorarea semenilor, ocrotirea naturii și faunei, respectul pentru părinți și profesori, dorința de a învăța pentru sine și a-i învăța și pe alții, să aibă ca obiectiv permanent „cel puțin o faptă bună pe zi”.

Deviza cercetașilor români este ”Gata oricând!” (adaptarea mottoului ”Be prepared”, al lui Sir Robert Baden-Powell, fondatorul Mișcării Cercetașilor).

Emisiunea este disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din țară, precum și online, aici.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

CITEȘTE ȘI: În lumea păsărilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.