27 iulie este Ziua mondială a cărților vechi. În cadrul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, la Compartimentul ”Colecții speciale” există peste 22000 de cărți și periodice, manuscrise, cărți poștale, fotografii, plinte, mape documentare și medalii. Printre care, câteva zeci de volume de carte românească veche și străină ce acoperă cronologic perioada cuprinsă între anii 1538-1830.

Cea mai veche carte românească de pe rafturile Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” este o traducere a unui text slav. O culegere de norme juridice bisericeşti şi laice, intitulată „Pravila de la Govora” și tipărită în anul 1640. Cea mai veche carte străină este un tratat de lingvistică tipărit la Paris în anul 1538 şi intitulat „De linguae latinae elegantia libri six”.

Tot la Compartimentul ”Colecții speciale” se găsește, de exemplu, „Biblia de la București” (1688). ”Prima traducere integrală a Bibliei în limba română, considerată un monument al limbii române vechi pentru rolul însemnat ce l-a avut în dezvoltarea limbii literare”, după cum subliniază reprezentanții bibliotecii.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.