„Râtule plin cu brânduși / Îs fată de la Lăpuș / Și-s gătată-n sărbători / Cu cămeșa me’ cu flori…” – așa începe muzeograf Gabriela Filip povestea unei ”cămeși” din Țara Lăpușului.

Datată în perioada 1930-1940, ”respectă croiul inițial al cămășilor din zona Lăpușului, însă aspectul evolutiv al acestora poate fi remarcat cu ușurință la nivelul ornamentului central, care, spre deosebire de cămașa cu ciupag, cu ornamentul de pe piept de formă trapezoidală, cusut pe încreț, are motivele ornamentale brodate pe pânza dreaptă, neîncrețită”, explică muzeograful.

Cămașa femeiască face parte din colecția de port popular a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din 2008, când a fost achiziționată de etnolog Janeta Ciocan din localitatea Costeni, comuna Cupșeni.

”Confecționată în gospodărie, din pânză de cânepă țesută în două ițe, cămașa prezintă motive ornamentale la nivelul gulerului, al pieptului, peste cot, la încrețul de la mânecă și la baza «bezerilor». Cele două bucăți de pânză care formează fața și spatele cămășii sunt unite prin câte o «păhuță» (un sfert dintr-o bucată de pânză din care se realizează fața sau spatele cămășii), iar la subraț, pentru a oferi lejeritate, s-a adăugat câte un «pui» (bucată mică de pânză). În jurul gâtului, pânza este puternic încrețită, lăsându-se neîncrețit doar mijlocul de la partea din față a cămășii. Acesta prezintă patru pliuri care formează între ele trei registre ornamentale, brodate în cruciulițe, cu motivul ghirlandei”, descrie Gabriela Filip.

Același motiv, realizat cu fir de bumbac policrom (roșu, verde, mov, galben, albastru) este regăsit atât pe gulerul îngust al cămășii, cât și peste cot și la ”bezeri”.

”Cu o vechime de aproape 100 de ani, cămașa evidențiază finețea și măiestria femeilor din satele de pe Valea Lăpușului, dar și perioada de trecere de la cămeșile cu ciupag, care se încheiau în spate, la cămeșile care, de la jumătatea secolului al XX-lea, sunt croite cu deschizătura în față. Influențele apărute din Năsăud, Oaș sau chiar Moldova, în portul tradițional din Țara Lăpușului, sunt observate în special la nivelul cămășii, element definitoriu al portului tradițional românesc”, precizează sursa citată.

Cămașa poate fi observată în detaliu în expoziția din Clădirea Pavilionară a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | „Vara să spălau cioarecii și să uscau, pă când zine iarna să sie pregătiți”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.