Că ești întrebat în Maramureș dacă vrei ”curechi”, ”curechi umpluți”, ”piroște”, ”haluște”, ”brozbuțe”, un lucru e sigur: urmează să fii omenit cu sarmale.
Mari iubitori de ”brozbuțe” sunt maramureșenii, așa că varianta sarmalelor de post era musai să fie inventată. Grație celor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş, vă zicem azi o rețetă culeasă de Mirela Poduț de la Ana Mihnea din Valea Stejarului. Poate o încercați…
Pașii sunt cam așa: ”Când fac sarmale de post, prima dată spăl orezu. Apoi călesc o ceapă în oloi, pun și poprică. Demnic o ceapă verde. Dacă fac mai mult, curăț 2 mere, le dau pân răzătoare, dacă fac mai puțân, pun numa un măr. Nu contează ce fel de măr, oridicare, măr să sie. Mai pun un morcov sau doi, depinde câtă compoziție am. După ce le amestec cu orezu, pun sare și piper după gust. Când am zacuscă, nu mai pun măr și morcov, numa zacuscă. Când se face compoziția, pun și ulei cât de bine, să gioace compoziția în ulei”.
Să nu credeți cumva că rețeta nu are și mici trucuri: ”Când le tomnesc în oală, pun on pic de apă, on ptʼic de ulei și o farfurie pă fundu oalei, păstă farfurie pun frunză de varză și apoi pun sarmalele că așă nu să leagă de fund. După ce am aranjat sarmalele în oală, deasupra iară pun o farfurie și frunze. Pun apă și le las să fiarbă”.
Și nu uitați de un pic de mămăligă lângă.
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Rada Pavel)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Dacă vei fi întrebat ”Da-ți-oi vro doi pumni?”, nu fugi: vei fi omenit!
Cât îi Maramureșu’ | În Maramureș, turtele au un defect: ”tare repide dispar din blide”…
Cât îi Maramureșu’ | Nu vă e dor de un balmoș făcut la căldărușe?