În Maramureș există un întreg ritual care însoțește făcutul de pască. De la faptul că se fac două rânduri de pască, la cum te îmbraci. De la modelele și simbolurile desenate din aluat, la ce fel de brânză pui. Și în câte locuri!

Cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş au răsfoit Memoria Ethnologica, la capitolul Obiceiuri de primăvară, credințe și povești din Maramureș, Colecția Corina Isabella Csiszar.

”Să fac două rânduri de pască”, de aici pornește discuția Ileana Drăguș din Oncești. Și continuă: ”Un rând să face ca un cozonac şi în mijloc să pune brânză de vacă. Zâce că îi bine sa duci brânză de vacă la sfinţât. Apoi să face pască sau stolnic, cu apă, fărină şî drojdie. Să pune cerc împtistrit ca soarele pă margine, în mijloc să pune cruce împtistrită. Alte modele ce să mai puneu pă pască: păpuşi, cerculeţe, funie răsucită”.

”Când faci pasca, îţi iei ceva curat pă tine şi faci o cruce. Să pune o făină bună, şi numa’ o freminţi cu apă şi cu drojdie. Şi pui brânză dulce de vacă. O faci ca pita, şi deasupra tăt aşa împletit în tri, aşa în cruce, şi brânză, aşa în patru locuri. Aceie o ducem întreagă la beserică”, spune Maria Pop din Coruia.

Mai multe aflați aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Gheorghe Porumb)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Harta ouălor împistrite
Cât îi Maramureșu’ | ”Api de ce să face așe?”
Cât îi Maramureșu’ | Buletin meteo popular: dacă de Blagoveștenie e vreme bună, așa va fi și de Paști

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.