Cât îi Maramureșu’ | Rețetă din Oncești: ”tocana cu cir și cu pece”

Ileana Drăguș, din Oncești, ne îmbie azi cu o rețetă tradițională din copilăria ei. O rețetă care îi stârnește nu doar apetitul, ci și nostalgii de pe vremea când mânca ”din blidu acela verde, cu frații și părinții alături”.

Rețeta de Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului propusă de Ileana din Oncești, de pe vremea când era cocoană, sună cam așa: ”Cea mai bună mâncare pă care o făcé părinții noști, era tocana cu cir și cu pece (carne). Întâie făcé o tocană din pecea de porc, coaste, cârnați și stinare. O prăje într-o lingură de untură, învârté de câteva ori. Și puné un ptic de apă șî o acoperé. Șî când aceie era gata fiartă, puneu de tocană cu făină de moară, de mămăligă, cum zâceți dumavoastă, domnii. Și punea mai multă apă decât voia să facă tocana șî de acolo scoté cir, sosu cela de mălai. Șî îl puné păstă pece. Și acolo îi dădé drumu în ceaon șî îl puné la gaura de la prisnele să siarbă. Șî adăuga ai (usturoi). După ce era gata, îl punea în mijlocu mesei și toți mâncau dintr-un blid mare verde. Amu nu mai îi așe de bună mâncarea ca a mamii, da amintirea îi bună!”

Această zi se sărbătorea mai mult în familie. ”Se mai preparau și ptiroște, zamă de găină cu laște de casă, pancove, cozonac, pită în cuptiori pă vatră, plăcinte”, menționează Corina Isabella Csiszár de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Tinerii, în schimb, organizau petrecere, ”arvoneau” muzicanți și mergeau după fete acasă pentru a le invita la eveniment.

Sursă: Centrul Culturii Tradiționale Maramureș (credit foto: Felician Săteanu, Corina Isabella Csiszár)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Lăsata secului la postul Crăciunului îi zi mai aleasă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.