Chiar dacă nu aveți de arat, puteți citi cam cum vine treaba cu această îndeletnicire care nu-i de lăsat nicidecum la voia întâmplării. Ne lămuresc, în dulce grai neaoș, cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan”.
Înainte cu o zi de a ara, să traje prima brazdă, roată pân grădină. Demult în grădină să trăje o brazdă roată. Bunicu o trăje în formă de cruce. Așe zâce că-i lăsat de Dumnezo. O început cu crucea înainte de a pleca la holdă. Când o prins a ara, punea on ou și întorcea brazda pă ou să fie roadă bună.
Când ara prima brazdă, la locul aratului da drumu la on pic de tămâie pântre animalele cu care să pice pă holdă. Când mere la arat, luau on mălai din fundu cuptorului la holdă. Mâncau cât puteau din el acolo. Cât rămâne îl îngropa sub brazdă și zâceu: ”Să deie Dumnezo să sie roadă și anu aista cum o fost în celălalt.”
Credințe și superstiții legate de semănat: zice că-i bine să samini în grădină când îi lună plină; se zice că-i bine să samini ceapa când scade luna, că altfel nu să face. (Pamfil Bilțiu, ”Calendarul popular”, vol. I)
Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Sursa foto: pixabay.com
CITEȘTE ȘI: Un eșantion de baritină de Cavnic – exponatul săptămânii