Moș Nicolae, Miculaș, Sânicoară, Niculaș. Nu contează cum îi spui. Contează să vină… „Sântu Nicolae este sărbătoarea pruncilor, primesc fructe, un bănuț, ștrimflii, căciuli, un zdici nou dacă era un cocon mai mare. Sântu Nicolae o ajutat tri fete sărace să să mărite, le-o aruncat bani de zestre pă fereastă și așé s-o putut mărita. Și de atunci Sân-Nicoară să zâce că îi Sfântu cu darurile”, menționează Corina Isabella Csiszár în ”Obiceiuri din Țara Lăpușului” (Editura Ethnologica, 2022). Nu știm ce părere aveți voi, dar noi ne uităm în buletin, tragem cu ochiul și spre oglindă. Coconi nu mai suntem, dar tare îl mai așteptăm și noi pe Moș Nicolae.
Luăm sania imaginară din dotare și călătorim puțin prin Maramureș în această seară în care copiii sunt cuminți foc. Ne ajută Pamfil Bilțiu și Maria Bilțiu, autori ai volumului ”Calendarul popular” (Editura Ethnologica, 2010).
– „Niculașu-i a coconilor. Sara își pun papucii în fereastă. Știu că noaptea vine Moș Nicolae și le aduce daruri. Le pune fiecare ce are”. (Mara)
– „Nu putem durni de grija lui Miculaș că zini-ua o’ n-a zini. Dimineața, dacă aflam în încălțări ceva, zâcem: «O zinit Moș Nicolae dacă am fo’ bun»”. (Mănăstirea)
– „Demult, să ducé tata cu lemne la oraș și când viné, aducé o ață de covrigi și ne dădé de Miculaș. Zâceu că vine Sânicoară și după el vine imediat Moș Crăciun.” (Vadu Izei)
Pe lângă entuziasmul cu care copiii (de toate vârstele, am stabilit asta deja) își curăță în această seară ghetele și le pun în ferestre, mai există și alte credințe. Vă zicem una legată de fetele cu vise de măritiș și alta cu note de… buletin meteorologic.
– „Miculaș, la care-i zâce Sânnicoară, le dă noroc la fete de măritat, la care îl țân. La noi îl țâneu!” (Călinești)
– „Sânicoară aduce iarna că își scutură barba când vine. Dacă Sânicoară află gheață, o sparje. Dacă nu o află, o face.” (Vadu Izei)
Noi atât am avut de spus. Ne grăbim la lustruit de ghete. Pentru că destul de cuminți am fost…
Sursă: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş (credit foto: Felician Săteanu)
CITEȘTE ȘI:
MA RA MU și ”Cât îi Maramureșu” | video