Arta culinară din Maramureș reușește să placă, prin calitatea ingredientelor, chiar și celor mai mofturoși dintre gurmanzi. Printre ”vedetele” meniului în privința turiștilor (și nu numai) este balmoșul.
Rețeta tradițională a balmoșului, spun cei de la Visit Maramureș, a fost documentată de către A. Georgeoni, în publicația sa din anul 1936. Și sună cam așa: ”Se pun două găvane de jintuit în căldărușe, apoi un găvan de lapte dulce și un găvan de apă. Se gustă. Când e prea dulce se adaugă lapte acru, iar când e prea acru se adaugă lapte dulce. Căldărușa se pune apoi la foc și se fierbe în clocote ½ oră, mestecându-se mereu. Se adaugă la urmă făină de mălai ca pentru coleșă și se mai fierbe, în clocote, 15 minute; apoi se amestecă în jur cu coleșerul până ce iese untul de jintuit de trece peste balmoș”.
Iubitori de tradiții, maramureșenii au transmis și rețeta balmoșului din generație în generație, astfel că și azi puteți degusta un balmoș autentic, chiar direct din căldărușe…
Sursă informații și foto: Visit Maramureș
CITEȘTE ȘI:
În Maramureș, turtele au un defect: ”tare repide dispar din blide”…
La ceas de toamnă, merge un pic de silvoiță? Da niște zacuscă?