Cât îi Maramureșu’ | ”Nu-i slobod a bea tăt postu, nu-i bine să te sfădești, numai să faci bine la altu”

Sursă foto: Facebook / Centrul Culturii Tradiționale. Credit foto: Felician Săteanu

Postul Paștelui a început azi. ”Prima zî de post îi lunea unită. Să feresc oamenii de-a mânca cartofi, să nu să facă buboaie pă ii ca și cartofii. În această zî nu mânâncă fasole, nu mânâncă nici ceapă ca să nu să facă pă ii moime cât cepele. Luni, în prima zî de post, nu să lucre pântru marhăle”, scrie Pamfil Bilțiu în ”Calendarul primăverii și verii”, citat fiind de cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș.

Postul se încheie pe 19 aprilie. Această perioadă vine cu restricții. „În post e un regim greu, da creștinii îl țân, mai ales care-s credincioși. Nu mănânci de dulce, faci mâncări de post. Nu-i slobod a bea tăt postu, nu-i bine să te sfădești, numai să faci bine la altu. Nu-i slobod a juca. Cine joacă, zâceau babele, i se uscă picioarele. Nu-i slobod a hori că i să uscă limba la cel care horește. Cine juca în post, apoi după Paști, când se făcea joc, îi făcea poezii și i le striga. Așă era demult, ca să audă tineretu și să nu joace în post: Cine joacă-n Postu Mare / Joace-i dracu pă stinare. / Cine joacă-n Postu Mic / Joace-i dracu pă buric. Demult, zâcea că-i păcat să te bați cu oarecine, să furi și să suduiești în post”, menționează Pamfil Bilțiu în ”Calendarul primăverii și verii”.

Cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș refac o mică ”geografie” de reguli:

  • ”Când o intrat postu, vasele care o fost până la Lăsare le-o dus în cămară ș-o scoborât din pod vasele de post. Tăt-tăt-tăt: blide, oale, tigăi, linguri.” (Parasca Făt din Desești)
  • „Afară, pe cuptorul din colejnă, se fierbe apă neîncepută, adusă de la fântână şi leşie. Se curăţă toate vasele, după care acestea se aşază în pari să se zdicească.” (Ileana Drăguș din Oncești)
  • ”Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce.” (Maria Pop din Groșii Țibleșului)

Sărbătoarea Învierii Domnului va fi celebrată de credincioșii ortodocși și catolici în 20 aprilie.

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Rețete de post de la Reghina din Rogoz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.