Despre zilele Babei Dochia, credința că mărțișorul trebuie pus înainte să te dai jos din pat sau faptul că nu trebuie ”lepădat” oriunde și oricum. Un altfel de ”calendar” al zilei de 1 Martie schițat de reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.

”În calendarul creștin ortodox, în data de 1 Martie este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Eudochia. Este ziua Babei Dochia, zeița pământului și a fertilității. Tradiția primelor zile de primăvară, zilele Babei Dochia (9 sau 12, în alte locuri), este păstrată până azi. Există credința că aceste zile se leagă de destinul omului peste an. Astfel, fiecare dintre noi trebuie să ne alegem o zi și, după cum va fi vremea în acea zi, așa îți va fi viața peste an. Dacă va fi soare veți fi bucuroși, dacă e înnorat veți fi supărați, dacă plouă veți avea un an îmbelșugat, dacă bate vânt rece veți avea parte de câte o ceartă”, spun cei de la Muzeul Maramureșan.

Luna martie, în calendarul popular, este cunoscută sub denumirea de Mărțișor. ”De 1 Martie există obiceiul dăruirii de mărțișoare persoanelor dragi. Mărțișorul trebuie pus înainte de a te da jos din pat. Se consideră că în acest moment al anului forțele telurice sunt atât negative, cât și pozitive, iar înainte de a atinge pământul este bine să fii protejat de mărțișor pentru a avea noroc tot anul”, menționează sursa citată.

Credințele privind durata purtării mărțișorului diferă. Cei de la Muzeul Maramureșan explică: ”De obicei, mărțișorul se poartă 9 zile. În unele zone ale țării se poartă până când înfloresc pomii, iar în altele până înfloresc bujorii. Mărțișorul nu se «leapădă» oricum, deoarece acolo, «închis» în mărțișor, se află o parte din norocul tău. Așa că fetele își lăsau mărțișoarele pe flori sau pe crenguțe de pom înflorite pentru a fi iubite ca florile”.

Tradiția mărțișorului a fost inclusă în Lista elementelor patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO în anul 2017, într-un dosar colectiv depus de Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova și România.

Sursă informații: Muzeul Maramureșan

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | În martie, opincile tradiționale din Călinești devin… mărțișoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.