”Între elementele specific pascale, alături de coșarca plină cu bunătăți pe care preotul o stropește cu apă sfințită, ștergura de pe coșarcă reprezintă din timpuri străvechi «cartea de vizită» a femeii. Motivele tradiționale, bogăția formelor geometrice sau a florilor, felul în care este creată, aranjată și întreținută sunt câteva dintre caracteristicile unei femei destoinice din Ținutul Fisculașului.” Aceasta este introducerea făcută de cei de la Visit Maramureș Mărioarei Zoicaș, meșter popular din Groșii Băii.
”Aici avem pregătită coșarca pentru Paști. La noi foarte mare atenție se dă la ștergura de coșarcă”, spune Mărioara Zoicaș. ”Timpul de lucru la o ștergură depinde de timpul de urzât. Dacă-i dublu, dacă-i simplu… Dar îți ie, două-tri săptămâni îți ie”, face socoteala meșterul popular, menționând: ”Lucrătura dublă îi mult mai valoroasă, ie mai mult timp, îi mai așezată”.
Femeile care îi comandă șterguri de coșarcă au gusturi diferite: ”Fac cu flori. Sunt care preferă cu motive geometrice. (…) Sunt care vor colți tăiați, sunt care le trebuie dantelă făcută cipcă, cum se zice la noi”. Și pentru că tradițiile, ca să supraviețuiască, trebuie să facă față și vremurilor pe care le trăim, Mărioara Zoicaș precizează: ”Lucrul meu de mână care îl fac îl poți băga la mașina de spălat, la centrifugă. Îl poți băga la uscătorul de haine, nu se deșiră, nu pățește nimică”.
Secretul pentru cea mai frumoasă ștergură de coșarcă? ”Trebuie să pui suflet să-ți iasă bine!”
Sursă: Visit Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Să fac două rânduri de pască”, spune Ileana din Oncești