E duminică, vă poftim la prăjituri. Pardon. La turte! Tot felul de turte, și sărate, și dulci. Pentru fiecare, după preferințe. Și nu stați mult pe gânduri, ”că tare repide dispar din blide…”

În Maramureș la plăcinte li se spune și turte, ”turte coapte pă lespede”, după cum precizează cei de la Visit Maramureș. ”Iară pântru turtele aieste ne trabă fărină de grâu, drojdie, zahar șî sare numa’ câte un mnezuc, lapte călduț șî oloi. După ce să amestecă tăte la un loc, să frământă aluatu’ șî să lasă la dospit. Apoi să umplu turtele cu brânză sărată, mârar șî cozi de ceapă verde or’ cu brânză dulce șî să coc pă lespede în oloi încins. Dacă-i post, turtele să fac cu varză or’ cu cartofi or’ goale” – cam așa sună rețeta din Maramu’.

Turta cu mere este una foarte iubită: ”baiu’ îi că tare repide dispare din blide…” Avantajul cel mare este că mere se găsesc tot timpul anului. ”Ca să iasă turta faină să ieu ouă de la găinile cele roșii, că alea au gălbânușurile mai mari și faine, și se amestecă înt’ un vailing cu fărină de grâu și zahăr cu scorțâȘoară. Ca să sporească aluatu’ de turtă, să pune un vârf de cuțât de broză” – asta e varianta simplă. Pentru că există și una… complicată: ”Găzdoaia ce vre’ a mădări oaspeții poate face o beze’ mare și puhabă, care să răstortoană pă turta cu mere hăpt înainte de-a hi băgată-n bloder. Când îi aproape coapă, turta trebe împunsă cu furculița și lăsată la foc domol ca să să pătrundă bine și să nu rămâie aluatu’ crud de la zama merilor”.

În Maramureș cea mai bună turtă cu mălai, au decretat cei de la Visit Maramureș, se face în Țara Lăpușului. ”În plămădeala de mălai dulce, lăpușencele pun ouă tumna adusă din cuibar, zahar șî un vârf de cuțât de sare. Tăte aiestea să bat spumă ca să sporească. Apoi să adaugă fărina de mălai, laptele bătut, oloiu’ șî laptele proaspăt muls. ‘Nainte de a se băga în bloder să înțapă cu furculița. C-atunci, s-a coace șî n-a crepa”, cam așa e rețeta. Dar iarăși, dacă ”găzdoaia vre’ a mădări oaspeții”, poate pune lângă turtă ”ș-un borcan de dulceață ș-un blid de groștior or’ un păhar de lapte cald”.

Sursă informații și foto: Facebook / Visit Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.