În Maramureșul de cândva, sărbătoarea celebrată în 24 februarie era Capul Primăverii. Interdicții și credințe felurite făceau parte din ”alaiul” festiv.

24 februarie marca „însoțârea păsărilor”. ”Femeile care vroiau să lucre puneau puțină făină în rostu gardului ca să vină păsările să mănânce și atunci poți să lucri. Sau să dădea ceva de pomană. Era ca o sărbătoare a femeilor. Dar bărbații duceau gunoi pă câmp dacă era de dus. Femeile făceau numa mâncare”, aflăm din Memoria Ethnologica, nr. 74 – 75 (Colecția Maria Mirela Poduț).

”Nu torcem, nu cosam, nu făcem ptită, că să zice că să n-ai ceva bai cu coptiii. Că o fo’ când o lucrat femeile înt-aceie zî şi-o făcut foc în cuptor şi-o sărit gătej aprins pă coptil. Nu să ţâne post în zâua ceie numa’ dacă ptică miercurea sau vinerea, atâta că nu lucram nimnică. Afară să lucră, da’ în casă nu-i voie că aşa ştiem din bătrîni, de la mama sau din mai bătrâni”, descoperim din Memoria Ethnologica, nr. 26 – 27 (Colecția Corina Isabella Csiszár).

Mai multe, aici.

Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Foto: eZiarultău (credit – Mihai Daniel Roșca).

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Zilele babelor și cojoacele Odochiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.