Cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş ne amintesc de un obicei vechi și puțin mai altfel care se practică în Văleni (comuna Călinești) în prima zi de Crăciun.

Până și denumirea este mai neobișnuită: ”herdetișuri”. Vin și explicațiile din partea celor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş : ”cuvântul vine de la maghiarul «hirdetes», care înseamnă «anunț». Acum se anunță și se sancționează tot ce s-a petrecut rău în sat de-a lungul anului. În fața întregii suflări a satului, se strigă în versuri toate evenimentele rele petrecute. Cine a băut, cine și-a lăsat nevasta, cine a făcut vreo fărădelege este dat în vileag”.

Obiceiul este primit cu interes de cei care, firește, nu fac obiectul acestor vești strigate pe ulița satului: ”Oamenii care sunt subiectul unor astfel de «înștiințări» se mai supără, ceilalți râd. Actual și englezeşte, obiceiului i-ar spune «roast». Dar arhaic și moroșenește, îi zice «herdetișuri». Și mulți zic că îi cu rost…”

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto: Felician Săteanu)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Făcut-ați stolnic mândru ”împistrit”?!
Cât îi Maramureșu’ | Coptături pentru Crăciunul găzdoaielor mari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.