Pe măsură ce sărbătoarea Crăciunului se apropie, se întețesc și pregătirile. Se împodobește bradul și casa, se fac mâncărurile. Să ne (re)amintim cum era în Maramureșul de cândva…

Maria Mirela Poduț de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş frunzărește ”Calendarul Popular” (autori, Pamfil și Maria Bilțiu).

🎄 „Cu o zî înainte, femeile fac pomu. Înainte puneu în el mere, pere, nuci ș-o icoană. Bradul îl aduceu din pădure. Mai puneu și turte, unele cu chipul lui Isus și Maica Domnului. Amu pun globuri, vată, instalație electrică, ghirlănzi colorate de cumpărat și bomboane învăscute.”

🏠 „Se pun la perini fețe brodate, la fel fețele de masă să schimbă, să pun împtistrite. Aiestea să fac cum cu două-tri zâle înainte. La icoane să pun șterguri împistrite, la fel la blide. Să dezvelește ruda. Aieste, ștergurile, ruda, fețele de masă și de pernă rămân până la Bobotează.”

🍲 „Să fac mâncărurile. Nu tăț fac la o formă, o familie face într-un fel, fiecare face ce vrea și ce poate. Fac brozbuță, jumări de porc din cârnaț afumat, fiert sau prăjit, împreună cu costițe afumate fierte sau prăjite. Să mai face șold de porc, răcituri, friptură de porc, ciorbă de porc, supă de găină, să fac prăjituri, cozonac și alte mâncăruri.”

Mai multe, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Gabriel Motica)

 

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Coptături pentru Crăciunul găzdoaielor mari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.