Ospitalitatea, se știe, e la ea acasă în Maramureș. Cine e invitat ”să șadă” la masă în Maramureș, să se pregătească de festin.
Regulile sunt clare: ritualul servirii mesei începe cu închinarea unui pahar de horincă, iar din farfurie musai e de mâncat tot, pentru ”a nu lăsa răul în casă”.
Ei, și dacă ești norocos, vei fi servit cu sarmale. ”În Maramureș, sarmalele sau piroștele, îs de două feluri: de dulce sau de post. Înt’ acele de dulce îi musai să pui carne de porc, pă când cele de post să fac cu păsat or’ cu ciuperci”, vin detaliile oferite de Visit Maramureș.
Iubite tare de maramureșeni, sarmalele au aici mai multe denumiri. ”Piroște”, după cum v-am spus deja. Dar și ”găluște” sau ”cureți umplut”. ”Da’ și curetiu’ aista poate hi de două feluri: crud or’ murat”, asta ca să știți.
Și un sfat: ”Tăt în Maramu’, când gospodina-i avută și face piroște de-acele mari, la acelea li să zâce pumni. Așe că, dragă călătorule, de-i vini în Maramureș și te-a ‘ntreba oaricine «Da-ți-oi vro doi pumni?», fă bine și nu fuji, că nu-i căpăta de bătut, ci îi hi ominit!”
Sursă informații și foto: Facebook / Visit Maramureș
CITEȘTE ȘI:
La ceas de toamnă, merge un pic de silvoiță? Da niște zacuscă?
În Maramureș, turtele au un defect: ”tare repide dispar din blide”…
Nu vă e dor de un balmoș făcut la căldărușe?