Marţolea (sub alte denumiri Marţi – Seara, Marţole, Marseara) este cel mai temut dintre spiritele care denumesc zilele săptămânii. Marțolea, se spune, umblă doar noaptea. ”Cei care relatează despre ea spun că ar fi o babă slută şi răutăcioasă, sub forma unei clăi, cu faţă prelungă, cu gubă de cuie şi picioare de cal. Reprezintă o entitate demonică, mitologică, care trăieşte în munţi şi coboară marţi seara pe la casele oamenilor, pentru a verifica dacă i-a fost respectat obiceiul”, menționează Corina Isabella Csiszár de la de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.

Care obicei?! ”Marţi seara exista interdicţia, mai ales pentru femeile căsătorite, de a nu lucra, nu se fierbea, nu se spălau haine, nu se cocea pâine în cuptor, nu se torcea, nu se depăna, nu era voie să te piepteni, să mături după ora 7 seara, nu se ieşea seara din casă. Dacă Marţolea găseşte vreo uşă deschisă, intră în casă, dacă uşa e zăvorâtă, încearcă să pătrundă prin diferite tertipuri”, enumeră Corina Isabella Csiszár.

Și, odată ce reuşea să pătrundă în case, spun credințele populare, Marțolea găsea ocazia să aplice pedepse celor ce nu-i respectau regulile.

Mai multe, aici.

Sursă informații: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Printre șterguri și țoluri, o concluzie: ”Respectul nu se dăruiește, se câștigă”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.