Cât îi Maramureșu’ | ”Dacă-i înnorat apoi ursu nu-și vede umbra și-i tăt cald”

9 martie este Ziua Sfinţilor 40 de mucenici. Multe credințe populare se împletesc cu această zi. Legate de noroc, de renașterea naturii sau de… prognoza meteo. Spicuim din volumul ”Obiceiurile primăverii și verii”, semnat Pamfil Bilțiu.

”Dacă-i soare și iese ursu și-și vede umbra, să bagă înapoi și apoi 40 de zâle îi tăt frig. Dacă-i înnorat apoi ursu nu-și vede umbra și-i tăt cald”, scrie Pamfil Bilțiu.

”Se zice că în asta zî dau sfințî cu ciocanu în pământ să iasă iarba și celelelalte plante”, se mai arată în ”Obiceiurile primăverii și verii”. De asemenea, ”dacă aveau femeile tiară trebuié să dai cu brâglele tare să iasă iarba”.

Un alt obicei, aceeași sursă: ”Femeile din vecini să-nsoță câte patru, cinci laolaltă și puneau tăte fărină pentru aluat. Colăcuțî aveu formă de opt. Să unjea cu ou și presăra mac peste ele. După aceea le punea în coș și le ducea la biserică și să sfință și le dădea la femei văduve mai sărace să le poarte noroc”.

Mai multe, aici.

Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Foto: eZiarultău.

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Despre rânduiala postului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.