”La miezu păresii, care pică într-o zi de miercuri, nu lucrau nimic oamenii, că zâce că nu le merge bine, că-i jumătatea postului și nu ești nici încoace, nici încolo”, este una din credințele din Maramureș. 

Reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş au frunzărit ”Calendarul popular” semnat de Pamfil & Maria Bilțiu și au selectat câteva credințe de miezul păresii. Adică jumătatea postului.

”La miezu păresii, care pică într-o zi de miercuri, nu lucrau nimic oamenii, că zâce că nu le merge bine, că-i jumătatea postului și nu ești nici încoace, nici încolo. Babele o țâneu, bărbații nu. Ziua aceie o țânem ș-amu. Nu-i slobod să țăsăm, să toarcem, nu coasem”. (Breb)

”Ajunam în ziua de Păresi și ne rugam la Dumnezău” (Botiza)

”Număram ouăle și în loc de unu, zâcem că-i o sută, ca să să înmulțască ouăle în tăt anu.”

”Să duceau păresile la beserică: on colac ș-o lumină. Făcem rugă și pomeni pântru morți. Colacu era a cantorilor și a popii.” (Săpânța)

Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş. Sursă foto: Mihai Daniel Roșca.

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Buletin meteo popular: dacă de Blagoveștenie e vreme bună, așa va fi și de Paști
Cât îi Maramureșu’ | În fiecare colț de casă nouă, se punea câte un ban de argint
Cât îi Maramureșu’ | Pită de casă după cea mai veche rețetă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.