Cât îi Maramureșu’ | Copiii pornesc primii la colindat

Foto (c) Mariana Scubli

Rânduiala colindatului era bine stabilită în Maramureșul de altădată. Primii porneau la colindat copiii la primele semne ale înserării. După ce se lăsa întunericul începeau să colinde feciorii. Iar pe la miezul nopții porneau cu colinda și cei căsătoriți.

”Cei care începeau obiceiul colindatului cu vestirea Nașterii Domnului erau cei mici, mai întâi băieții, iar apoi fetele. Copiii porneau pe ulițe, cu trăistuțele pe umăr, încă de la primele semne ale înserării, când se aprindeau lămpile”, menționează muzeograf Gabriela Filip de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. „Prima dată era bine să îț’ intre un băiat în casă, să nu îț’ intre fată, zâce că dacă intră fată aduce sărăcie, dacă mere băiat primu’ aduce bdiușâg în anu acela, adică roade bogate șî bunăstare în familie în anu ce vine”. Aceasta era credința.

Înainte de a începe colinda, copiii întreabau: „Slobod îi a colinda?”, iar gazda răspundea: „Slobod, slobod”. Când intrau în casă, colindătorii salutau: „Bună sara lu’ Crăciun!”, iar gazda răspundea: „Sara bună lu’ Crăciun!”. Drept răsplata pentru colindă, copiii erau răsplătiți cu mere, nuci, colăcei și dulciuri.

”După ce se însera începeau a umbla la colindat feciorii, iar pe la miezul nopții se porneau cu colinda și cei căsătoriți. Această tradiție, cu rădăcini adânc înfipte în cultura maramureșeană, supraviețuiește și astăzi, fiind îmbrățișată cu aceeași căldură și bucurie de către copii, tineri și cei căsătoriți din satele pitorești ale Maramureșului”, informează sursa citată.

Sursă informații: Muzeul Satului Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | De sărbători, ulițele devin pasarele de modă tradițională…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.