Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În credința populară, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cunoscuți sub numele de Arhangheli, sunt conducătorii cetelor îngerești, dar și cei care sunt răspunzători de a însoți sufletele morților în lumea de dincolo. Spre deosebire de îngerii obișnuiți, Arhanghelii au și săbii.

Arhanghelul Mihail poartă uneori la brâu Cheile Raiului, veghează la capul bolnavilor, iar ca naș prezice moartea cumătrului. Bătrânii povestesc că Arhanghelul Mihail este cel care stă la capul omului atunci când e pe moarte, iar unii spun că dacă sfântul stă la picioarele bolnavului acesta va trăi.

În satul Călinești, în 8 noiembrie are loc Osâmbritul la Arhangheli, împărțirea oilor sâmbrașilor și cinstirea lor de către gazda stânii. În unele sate din Țara Lăpușului Luminația are loc de Arhangheli.

În ajunul sau în ziua Arhanghelilor se dă mâncare drept pomană pentru sufletele morților. Un vechi obicei spune că de această sărbătoare se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări neprevăzute.

Sursă informații: Muzeul Satului/ Gabriela Filip, muzeograf. Foto: eZiarultău

CITEȘTE ȘI: Cât îi Maramureșu’ | Moroșenii și clopurile lor tradiționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.