Casa memorială ”George Pop de Băsești”, (mai) aproape de a fi redată circuitului cultural și turistic

Casa memorială ”George Pop de Băsești” este aproape de a fi redată circuitului cultural și turistic. Echipa de specialiști de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a vizitat ieri edificiul pentru a demara operațiunea de restituire a pieselor de mobilier găzduite pe perioada lucrărilor de reabilitare. Urmează stabilirea detaliilor cu privire la informațiile documentare care vor fi oferite publicului și reconstituirea, atât cât este posibilă, a ambientului de altădată…

La începutul anului 2019 a fost demarat proiectul de reabilitare și restaurare a Casei memoriale ”George Pop de Băsești”. Un proiect de o mare complexitate, având în vedere problemele grave legate de starea de sănătate a edificiului. Casa memorială, aflată în administrarea Primăriei și a Consiliului Local Băsești, a beneficiat de finanțare guvernamentală pentru consolidare și reabilitare ca monument istoric de importanță națională.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost și este implicat în acest amplu proiect care, în final, trebuie să redea un muzeu memorial de referință națională, pe măsura excepționalei personalități a lui George Pop de Băsești (1835-1919). Astfel, la sfârșitul anului 2018, în contextul apropiatei începeri a lucrărilor de reabilitare -restaurare a edificiului, specialiștii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș au retras bunurile culturale mobile din incinta casei, o bună parte dintre acestea fiind valorificate în expoziții temporare organizate la sediul muzeului din Baia Mare.

Acum, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceeași echipă de specialiști s-a deplasat ieri la Băsești pentru a demara operațiunea inversă, respectiv de a pune la locul lor obiectele (piesele de mobilier), de a crea atmosfera de altădată din măreața reședință. ”Primarul Ioan Călăuz, prieten și colaborator apropiat al muzeului, după ce a așteptat să ne revină glasul (dispărut practic la vederea extraordinarei schimbări din interiorul casei, dar și din parcul înconjurător), ne-a prezentat în detaliu <<noua>> reședință a lui <<badea George>>. Deși cunoșteam proiectul și am urmărit derularea sa în diferitea etape, cu toții am fost surprinși, plăcut desigur, de uriașa schimbare, mai ales că aveam încă proaspete în memorie imaginile de altădată”, menționează Lucia Pop și Viorel Rusu, reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, în materialul postat pe pagina de Facebook a instituției.

”În perioada următoare vor fi puse la punct detaliile legate de informațiile documentare care vor fi oferite publicului vizitator, de reconstituirea, atât cât este posibilă, a ambientului de altădată a acestei case în care s-au întâlnit atâția oameni care au influențat destinul națiunii”, precizează aceeași sursă. Pentru realizarea acestor obiective Muzeul Județean de Istorie și Arhelogie Maramureș are în continuare o strânsă colaborare atât cu Primăria din Băsești, dar și cu prestigioase instituții de cultură, dintre care menționăm doar Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, acolo unde se păstrează un valoros fond documentar George Pop de Băsești.

Materialul integral semnat de Lucia Pop – muzeograf și Viorel Rusu – director Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș poate fi studiat aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto: Călin Pop)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.