La un clic-distanță, pe internet întâlnim o puzderie de ”specialiști” care ne învață cum să devenim bogați, deștepți, frumoși și devreme acasă. Ei ne arată cum să facem ”10 pași” spre împlinire, iar dacă nu ne țin balamalele și reușim doar 7 pași, înseamnă că jucăm ”roatele” și vom fi bogați numai de 70%! Dacă nu mă credeți pe cuvânt de pioner, întrebați-l pe dl Google că vă spune el cum stă treaba cu motivația, deșteptăciunea, bogăția și toate celelalte.
Nevoia determină cererea!
Fiecare tip de piață se subordonează legii fundamentale a economiei, legea cererii și ofertei. Asistența psihologică face parte dintr-o piață care înregistrează o creștere exponențială. Cererea sporește de la o zi la alta, iar oferta se străduiește să o satisfacă numaidecât, martor este numărul tot mai mare de site-uri care conțin sfaturi motivaționale. Dacă cererea crește înseamnă că nevoia pentru astfel de servicii este reală. Se prea poate ca nevoia să fie influențată de prestatorii de servicii. Așa ne învață economia. Și companiile producătoare de bunuri și servicii încearcă din răsputeri să modifice cererea reală prin oferte agresive. Spre exemplu: industria farmaceutică inventează leacuri și adesea apar… bolile. Dacă nu există boli, ele trebuie inventate! Cu cât mai multe disfuncții, cu atât crește profitul la producători și comercianți. Așa funcționează piețele. Iar prin orașele patriei vedem mai multe farmacii decât… librării.
Doamne, ce de psihologi avem…
Profesia de psiholog, una extraordinar de frumoasă și nobilă, cu mulți oameni de calitate care o practică, intelectuali rafinați, oameni deosebiți. Din nefericire, pe acest ogor s-au strecurat mai mulți practicanți decât meseriași. Cum piața se dezvoltă, apar ”psihologii” ca ciupercile după ploaie: chelneri, gospodine, șoferi, taximetriști, colegii de birou și mulți alții. Oricine poate deveni psiholog dacă este un os de ros! Cu toții se pricep cum să ne învețe despre viață, trăire și echilibrul psihic. Numai să-i dați ocazia vecinei, aceea care-i știe pe toți Alfonșii și Consuelele din telenovele, că vă pune ea diagnosticul și vă scrie și rețeta succesului. Îi mai avem și pe așa-zișii formatori de opinie care colorează sticla televizorului zi de zi, o ceată de ignoranți care propovăduiesc cultura… agricolă.
Poporul nu trebuie să trăiască liniștit!
De ce se dezvoltă piața serviciilor de asistență psihologică? Cum de am ajuns atât de nevrotici, stresați, dezechilibrați psihic, surescitați? Om fi noi atât de ”duși” cu neuronul sau am mușcat din plin nada întinsă de propaganda mediatică: știri cu multe accidente, crime, violuri, bătăi, catastrofe naturale reale sau inventate, certuri etc., toate bune să ne facă să trăim cu drobul de sare deasupra capului. Chiar și buletinul meteo are o sarcină alarmistă: vortex polar, ciclon, viscol, potop de ploaie și câte și mai câte. Odată aruncată sămânța, ea încolțește și rodește peste tot: în trafic, în tren, la școală, în instituții și întreprinderi, la coadă la cartofi etc. Nu ne mai mirăm de ce ne sare muștarul din te miri ce, de ce ne agităm ca sifonul și ne privim de parcă ar trebui să scoatem săbiile și să purcedem la duel. Starea de calm, de liniște socială este mai rară decât floarea de colț…
Nevoia de asistență psihologică la copii și tineri, cât se poate de reală
Când ne fuge mintea, țup la psiholog! Cum ne doare capul ori memoria ne dă rateuri, fuguța la psiholog. Cu siguranță că există multe situații care impun consultul de specialitate, dar nu toate strănuturile duc la răceală. Nu-i greu de observat că tinerii sunt din ce în ce mai prezenți în cabinetele de psihologie, debusolați, triști, abătuți, depresivi, anxioși. Asta-i o mare problemă, ce are ca rezolvare prezența psihologului în școli și licee. Dacă în fiecare școală și liceu ar fi câte unul sau mai mulți specialiști în evaluarea psihologică a copiilor, lucrurile s-ar îmbunătăți fundamental. Acei specialiști ar trebui să-i ajute pe copii și tineri să se cunoască, să-și descopere valențele și talentele, să se orienteze pe drumul vieții în concordanță cu abilitățile și valorile pe care le au. Nevoia de asistență psihologică la copii și tineri este una cât se poate de reală, într-o continuă creștere. Mulți dintre copiii și tinerii liceeni nu știu cine sunt și care le sunt valorile personale, nu au capacitatea de a se accepta așa cum sunt, cu micile imperfecțiuni fizice sau morale, nu înțeleg de ce trebuie să învețe, să muncească. Cauzele sunt multe și diverse, unele pot fi găsite în familie, în stilul, metodele și tehnicile de educare venite de la părinți.
Informația trebuie cernută înainte de folosire
Multe dintre învățămintele care țin de dezvoltarea personală găsite pe internet sunt de-a dreptul puerile, sărace în conținut, că te și miri cum le mai rabdă site-ul. Sub masca anonimatului sau a pseudonimelor, mulți se cred ”pisihologi”, se dau meseriași. Acești intruși bagatelizează profesia, oricare ar fi ea. Balastul erodează calitatea meseriei, mai ales în lipsa posibilității reacțiilor argumentate. Desigur, este aproape cu neputință aplicarea asupra cenzurii informației care circulă în spațiul virtual. Poate că așa trebuie să fie, să avem o cantitate cât mai mare din care să alegem ce-i potrivit pentru fiecare. Oare toată lumea poate alege grâul de neghină, realul de imaginar, adevărul de minciună, binele de rău, curatul de toxic? Ce ne facem cu copiii, cu tinerii care încă nu știu să pună sita potrivită atunci când dau peste tot felul de bazaconii în mass media? Ei le iau ca atare și reacționează pe măsură. De aici până la tulburările de tot felul, nu-i o cale prea lungă!
conf. univ. dr. ec. Vasile Bîrle