Baia Mare de altădată | O privire spre Piața Unirii, așa cum arăta în 1866

Primele fotografii au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare în anii 1898-1910, reprezentând cele mai vechi imagini din oraș. Și având, prin urmare, o reală importanță documentară. ”În 29 decembrie 1898, Gabor Stoll, o personalitate binecunoscută băimărenilor de atunci, a donat asociației muzeale două (2) fotografii care se completează una pe alta oferindu-ne o imagine inedită asupra configurației pieței centrale la mijlocul secolului XIX (1850 -1860)”, informează muzeograf Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Azi, despre prima fotografie. ”Încadrată de un passpartout original «adevărat», redă colțul de nord-est al pieței, un colț comercial deoarece sunt vizibile firmele care funcționau în spațiile de la parterul clădirilor: spre exemplu, firma «Moldovan Kálmán» sau un posibil oficiu poștal din clădirea alăturată. Desigur, veți recunoaște edificiile care astăzi sunt importante monumente istorice”, precizează muzeograful.

Fotografia a fost realizată, probabil, chiar în anul scris pe etichetă: „Piața Unirii în 1866 Baia Mare”. ”Din nefericire nu cunoaștem numele fotografului, dar aceasta este o altă poveste asupra căreia vom reveni. Vă comunicăm în schimb informația conform căreia această etichetă a fost adăugată fotografiei în perioada 1922-1924 când Registrele de Inventar ale Muzeului orășenesc Baia Mare au fost traduse în limba română din limba maghiară. Era perioada în care, după Marea Unire din 1918, piața centrală a orașului purta numele de Piața Unirii. În aceste registre fotografiile sunt numite «Priviri din regiunea Baia Mare»”, detaliază Lucia Pop.

Doar primul episod din prezentarea cronologică a fotografiilor vechi din colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Detalii, aici.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (imagine: Zamfir Șomcutean, conservator)

CITEȘTE ȘI:
O vizită la hotelul mare al orașului și o plimbare prin grădina publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.