Ziua internațională a câinelui este celebrată în fiecare an în 26 august. O zi în care, mai mult poate decât în restul anului, cel mai bun prieten al omului este răsfățat și asediat cu gesturi și dovezi de dragoste.

Sărbătoarea a fost inițiată în 2004 în SUA de către activista pentru drepturile animalelor Colleen Paige. Între timp, iubitorii de animale din întreaga lume au adoptat acest eveniment, transformându-l într-unul internațional. Data de 26 august nu a fost aleasă la întâmplare, aceasta fiind ziua în care familia lui Colleen Paige a adoptat primul câine, Sheltie, pe când Colleen avea 10 ani.

Ziua internațională a câinelui a fost gândită ca o celebrare a tuturor câinilor, fie ei de rasă sau nu, evenimentul dorindu-și să atragă atenția nu numai asupra meritelor incontestabile ale acestor animale, dar și a situației câinilor aflați în adăposturi, sărbătoarea fiind totodată un îndemn pentru adopție.

Cum poți celebra această zi? Dacă ai un câine, fă-ți azi mai mult timp pentru el. Dacă ești în căutarea unui prieten patruped, treci pe la un adăpost și adoptă un patruped.

Poți citi sau reciti o poveste cu câini. Dacă vrei să fii emoționat, alege ”Colț Alb”, de Jack London. Este una dintre cele mai iubite cărți ale copilăriei, a apărut în 1906, cunoscând imediat succesul. Povestea urmărește viața lui Colț Alb de la nașterea sa în apropierea unui sat indian până la San Francisco. Povestea scoate în evidență cruzimea umană, dar și sentimentele patrupedului, transformând călătoria lui Colț Alb într-o poveste de neuitat. Dovadă și numeroasele ecranizări: prima în 1925, cea mai recentă în 2018. Dacă ai poftă de râs, optează pentru ”Eu și Marley”. O carte autobiografică a jurnalistului John Grogan, publicată în 2005, despre cei 13 ani în care labradorul Marley a fost vedeta familiei, sursă permanentă de năstrușnicii, dar și de bucurii. Mai mult, aventurile lui Marley devin subiecte pentru articolele lui Grogan, rubrica bucurându-se de mare succes. Romanul a fost bestseller #1 New York Times și a fost ecranizat în 2008, filmul – cu Jennifer Aniston și Owen Wilson în rolurile principale – având mare trecere la public.

Dacă preferi filmele, ”Hachiko: A Dog’s Story” (”Hachiko: Povestea unui câine”) este prima noastră recomandare. Bazat pe o întâmplare reală, te va emoționa până la lacrimi. Hachiko, un câine abandonat, este adoptat de profesorul Wilson, pe care îl conduce în fiecare zi la tren. După moartea acestuia, Hachiko a continuat să meargă zilnic la gară, timp de 9 ani și să își aștepte cu devotament stăpânul. Dacă vrei să te amuzi copios, atunci uită-te la ”Beethoven”. Filmul, lansat în 1992, poate fi considerat un clasic pentru iubitorii de câini. O poveste care are în centru un Saint Bernard adoptat de o familie cu trei copii. Poznele se țin lanț, iar aventura se mută la reședința familiei Newton o dată cu cățelul plin de personalitate. Și de idei… Și să nu uităm de ”101 Dalmatians” (”101 dalmațieni”). Pelicula de desene animate purtând marca inconfundabilă a lui Walt Disney nu are vârstă, pentru că, din 1961 – anul lansării, reușește să farmece generații la rând, fiind iubită atât de cei mici, cât și de cei mari. În timp ce dalmațienii sunt foarte iubiți și datorită acestor desene, Cruella de Vil – se știe – este pur și simplu răul întruchipat.

Așadar, fie că își protejează stăpânii și aduc bucurie în viața lor în fiecare zi, că sunt sprijin pentru prietenii lor cu dizabilități, că ajută la localizarea victimelor unor accidente sau că își aduc contribuția la depistarea drogurilor, câinii sunt vedetele zilei de azi. De necontestat!

R. Anda Toma

Sursă foto: LUM3N de la Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.