Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare face cunoscut publicului lucruri mai puțin știute despre instituție. Conform informațiilor furnizate de către instituția amintită, în Baia Mare avem „ZKP1 (ZEISS – KLEINPLANETARIUM NR.1), PROIECTOR DE PLANETARIU, glob cu 31 lentile, cu 5000 stele, bec unic 50 Watt, construit la mijlocul anilor 1960 (1957-1967) și pus în funcțiune la data de 1 iulie 1969”.
„Acest model (număr unic 248) este unul dintre cele mai mici construite de Zeiss-Jena și difuzate în perioada 1950 – 1980 mai ales în fostele țări comuniste, dar acest model este extrem de prezent în sute de locații din lumea întreagă. Claritatea furnizată a stelelor era uimitoare. Diametrul cupolei de la Baia Mare: 8 metri. Nr. locuri: 60 – 70. Acest aparat extrem de complex putea fi setat manual la orice latitudine nordică (putea afișa doar emisfera nordică cerească), putea simula mișcarea diurnă și cea anuală, oferea posibilitatea afișării planetelor cu evidențiere, avea proiector de diapozitive, proiectoare pentru Soare, planete, Lună, proiectoare auxiliare pentru cercul orar, polul nord și linia orizontului ș.a.m.d.
Aparatul se află într-o stare bună de conservare, prezentând totuși urme de oxidare – necesitând operațiuni de restaurare în metal. Fiind prezente doar trei asemenea instalații în România, având o vechime de peste 50 de ani și purtând semnul uriașei respectabilități din cadrul aniversării centenarului planetariilor 1923 – 2023, planetariul muzealizat în rotonda observatorului astronomic băimărean are valoare de patrimoniu tehnic de excepție. În România, în afară de Baia Mare, se mai găsesc doar două asemenea proiectoare ZKP1 (la Constanța și Timișoara), dintre care unul este încă în uz (la Timișoara)”, ne spune Crișan Petru Ciprian – muzeograf.
Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.