În cadrul ”Anului Cultural Dimitrie Cantemir”, Romfilatelia introduce în circulaţie, cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii, emisiunea de mărci poştale intitulată „Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naştere”.
Marca poştală a emisiunii, cu valoarea nominală de 11 lei, reproduce portretul lui Dimitrie Cantemir, după o gravură de epocă având ca insert imaginea stemei familiei Cantemireştilor. Coliţa emisiunii are în compoziţia sa grafică, alături de portretul din marca poştală, cu valoarea nominală de 34 lei, reproducerea în facsimil a coperţii lucrării ”Istoria Moldovei” (versiunea germană, 1771) şi a hărţii Moldovei, inclusă în aceeaşi lucrare.
Creator de tip renascentist, Dimitrie Cantemir a devenit, în anul 1714, membru al Academiei din Berlin. „Nu rob, ci stăpân al lumii te-am lăsat: pentru aceasta, tu pe dânsa, nu ea pe tine stăpâneşte!”, scria Cantemir în lucrarea sa ”Divanul”.
Fiu de domnitor, era trimis, la numai 12 ani, la Constantinopol, ca garant al tatălui său, unde a rămas până în 1691. A domnit și el, pentru o scurtă vreme. După lupta de la Stănileşti (1711), învins de turci, Cantemir, aliat fiind, politic şi militar, cu țarul Petru cel Mare, a fost nevoit să ia drumul bejaniei, mergând în Rusia. Unde a continuat să scrie.
Emisiunea filatelică va fi disponibilă de luni, 16 ianuarie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din țară, precum și online aici.
Sursă informații și foto: Romfilatelia
CITEȘTE ȘI: Picturi pe timbre