În august 1997 în statul Florida, SUA, s-a născut o pagină web intitulată timecube.com, care timp de două decenii avea să atragă atenția a câteva sute de mii de internauți. Titularul site-ului a fost Otis Eugene Ray (1927-2015), un fost electrician în vârstă de 70 de ani, care avea să propună întregii lumi o inedită perspectivă asupra realității.

Este vorba de o nouă interpretare a spațiului și timpului, scrisă însă cu o aroganță adusă la extrem, jignitoare, agnostică, rasistă, antisemită și homofobă. Motivul este că electricianul american se considera pe sine ca fiind o ființă asemănătoare unui zeu, dar cu o inteligență superioară, care posedă dovezi absolute, situat cu mult deasupra tuturor celorlalți, inclusiv a lui Dumnezeu care nu reprezintă decât ignoranță. În consecință, și-a acordat singur titlul de doctor deoarece nicio persoană nu îi putea acorda tocmai LUI o asemenea recunoaștere.

Teoria avansată de Gene Ray susține că într-o singură rotație a Pământului se derulează de fapt patru zile simultan. Piederea celor trei zile, despre care nu știm că se scurg, ne întârzie dezvoltarea intelectuală, ne face stupizi și susține o educație demonică. De aceea nu avem nici mintea, nici educația necesară să înțelegem teoria timpului cubic.

Astfel de afirmații descurajează mai întotdeauna cititorul, dar există situații când curiozitatea învinge și apare acea dorință inexplicabilă de aprofundare chiar dacă ridicolul este evident. La prima vedere totul pare o metaforă nereușită, încărcată cu multă răutate dar și o impresionantă doză de prostie. Iată o altă mostră de exprimare: ”Timpul Pământului în trei colțuri ecuator patru se rotește 96 de ore ca un cub simultan de patru zile”. Recunosc că de această dată mi-a fost mult mai greu decât în trecut să înțeleg noua viziune și să pătrund cât de cât în imaginația sprintenă a electricianului american, dar cred că am reușit.

Teoria se autointitulează ca fiind cubică, deoarece utilizează această formă geometrică și este fundamentată pe cifra patru. Nu am înțeles asocierea cubului cu cifra patru deoarece vorbim de șase fețe și opt colțuri, dar dacă omitem această nepotrivire continuarea poate avea sens. În opinia lui Gene Ray, cubul reprezintă forma firească a realității iar cercul, divinizat de antici și adoptat de academicieni, este o eroare intenționată menită să distragă atenția de la adevăr. Am mai citit astfel de opinii conspiraționiste, nimic nou. Cifra patru însă are origini antice pentru explicarea naturii (pământ, aer, foc și apă) ceea ce conferă o oarecare justificare.

Pe scurt, Gene Ray ne propune să înscriem planeta într-un cub și astfel vom vedea patru?! laturi care se rotesc odată cu Pământul. Laturile reprezintă cele patru zile care se rotesc simultan. De aceea există în fiecare moment patru poziții fundamentale: miezul zilei, miezul nopții, apus și răsărit.

Trebuie să recunoaștem că este adevărat, aceste puncte există permanent undeva pe planetă atâta timp cât Pământul se rotește în jurul Soarelui. Astăzi și copiii pot deduce aceste momente cosmice perfect naturale și, totuși, cum se poate ca o astfel de teorie să capteze atenția a mii și mii de oameni?! Cum este posibil ca reporteri celebri să ceară interviuri unui om care în realitate nu a descoperit nimic?! Răspunsul este trist și scoate în evidență o latură urâtă a omenirii, care din nefericire este perpetuată necontenit și în multe ocazii devine un mod de viață.

Bătrânul electrician era în realitate un om suferind, diagnosticat de un medic celebru ca fiind schizofrenic. Accesul ușor la internet i-a dat posibilitatea să-și expună ideile și sentimentele dar o parte dintre cei care i-au citit primele rânduri au realizat că poate fi ridiculizat tocmai prin mimarea unui interes aprins. L-au lăudat, i-au cerut detalii, l-au făcut să creadă că este unic și deține adevărul suprem. Bietul om a crezut că totul este real și, de aceea, cei care nu se arătau interesați de opiniile sale au devenit automat dușmani. Și-a dezvoltat teoria necontenit, oferind cu mare ușurință lucrurilor aspecte cubice și, desigur, patru colțuri.

Bolnavul s-a conformat bolii și răutății care îl subjugau. Fără să își dea seama, a devenit subiect de parodii și satire ironice pe întreg internetul. A fost intervievat de nenumărate ori și chiar i s-a permis să conferențieze la o universitate. Nici măcar în ceasul morții nu și-a dat seama care este adevărul și a plecat convins de unicitatea geniului său.

Angoasa științifică în acest caz este motivația reală a internauților glumeți.

Vasile Petrovan
Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Angoase științifice | Fotografia Kirlian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.