Angoase științifice | Roata Bessler

Johann Bessler

Johann Bessler (1680-1745), cunoscut și sub numele de Orffyreus, a fost un antreprenor german care a captivat imaginația lumii cu o invenție ce promitea să sfideze legile fizicii. Este vorba de un cilindru masiv montat pe un ax orizontal, despre care se spunea că putea să se rotească la infinit fără o sursă externă de energie.

Deși a construit mai multe versiuni ale acestui dispozitiv, unele având diametre de aproximativ 4 metri, Bessler a decis să păstreze secretul mecanismului intern. Abia după ce a devenit celebru a publicat mai multe scrieri criptice și desene care sugerau utilizarea unor greutăți mobile și pârghii care se mișcau în interiorul roții, dar niciodată nu a dat detalii complete.

Totuși, pentru a-și susține afirmațiile, începând cu anul 1712 a organizat mai multe demonstrații publice care au atras atenția inginerilor, oamenilor de știință și nobililor vremii. Adesea demonstrațiile erau supravegheate de martori cu notorietate care au confirmat de fiecare dată că roata părea să funcționeze fără să necesite o sursă externă de energie.
Cea mai faimoasă demonstrație a avut loc în anul 1717, când dispozitivul a funcționat timp de 54 de zile, fiind sigilat într-o cameră supravegheată de o comisie de specialiști. Evident, testul a fost realizat pentru a combate acuzațiile de fraudă care începuseră să se facă auzite.

Simpla idee a unui perpetuum mobile funcțional contrazicea principiile de bază ale fizicii, în special prima și a doua lege ale termodinamicii, care susțin că energia nu poate fi creată sau distrusă, doar transformată. Teoria mai susține că în orice proces de transfer de energie există pierderi sub formă de căldură. De aceea comunitatea științifică a vremii a rămas sceptică.

Însuși celebrul matematician Gottfried Wilhelm Leibniz a fost unul dintre cei care au investigat dispozitivul însă, deși impresionat de demonstrații, nu a fost convins că roata era un perpetuum mobile veritabil. Astfel, unii considerau că invenția era o farsă, alții că este rezultatul unor principii fizice misterioase, încă necunoscute.

Interesul tuturor a încetat în anul 1733, când Johann Besler a fost arestat în urma unor acuzații de corupție, mită, fals în acte și alte activități ilegale menite să avantajeze în mod necuvenit compania sa de construcții. Apoi, în anul 1745, a murit după ce a căzut dintr-o moară de vânt de patru etaje pe care tocmai o construia, luând cu el secretul mecanismului.

Curios este că niciuna dintre roțile sale nu a supraviețuit, iar mecanismul intern al dispozitivului a rămas un secret bine păstrat. Toate încercările ulterioare de a o reproduce s-au dovedit a fi nereușite. Inevitabil, moartea subită a dat naștere la numeroase teorii ale conspirației. Una dintre cele mai populare teorii este că Bessler a fost asasinat pentru a împiedica dezvăluirea mecanismului său, care ar fi putut revoluționa economia și industria. Conspiraționiștii sugerează că diverse grupuri de interese, inclusiv guverne și corporații, ar fi avut motive să ascundă o invenție care ar fi oferit lumii o sursă de energie nelimitată și gratuită.

Astăzi, roata lui Bessler este considerată de majoritatea oamenilor de știință drept imposibilă din punct de vedere fizic, fiind un exemplu clasic de perpetuum mobile. Este un concept teoretic fascinant dar imposibil de realizat în practică, din mai multe motive. Cu toate acestea, continuă să inspire ingineri și inventatori din întreaga lume.

A rămas totuși un simbol al aspirației umane de a depăși granițele cunoașterii și de a descifra tainele Universului. Roata lui Bessler nu este doar o simplă invenție, este o enigmă care a provocat și continuă să incite mințile științifice. Înconjurată de mistere, controverse și teorii conspiraționiste, rămâne un capitol fascinant în istoria științei și tehnologiei.

Vasile Petrovan
Imagine de la Wikipedia

CITEȘTE ȘI:
Angoase științifice | Burghiul Buchanan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.