Povestea Dropa începe în vara anului 1938, când arheologul chinez Chi Pu Tei a descoperit o serie de morminte antice, ascunse în peșterile din munții Baian-Kara-Ula din regiunea de sud-vest a Chinei, aflată la granița cu Tibetul. Aceste morminte cu origini necunoscute aveau o organizare simplă, fiind formate din structuri circulare de piatră așezate după un model spiralat, în interiorul cărora norocosul arheolog a descoperit mai multe schelete umane de mici dimensiuni și o serie de alte artefacte.
Potrivit legendelor locale, oamenii de statură mică, numiți Dropa, cu părul blond și pielea deschisă la culoare, au sosit pe Pământ în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, venind de pe o planetă îndepărtată numită „Căruța Stelelor„. O fi vorba de constelațiile Carul Mic sau Carul Mare?!
Legenda mai spune că aceste ființe scunde, venite din alte Sisteme Solare, au fost tratate încă de la început cu suspiciune și frică de către oamenii locului deoarece i-au considerat personaje potențial periculoase. De aceea au fost respinși și vânați de triburile locale, iar supraviețuitorii lor au fost obligați să se ascundă în peșterile din munți.
Alte surse speculează că existența micuților Dropa ar fi declanșat conflicte și tensiuni în comunitatea umană, ceea ce a dus la izolarea și la excluderea lor din societate. Și în aceste interpretări, Dropa ar fi fost nevoiți să fugă și să se ascundă pentru a-și proteja viața și identitatea.
În mod curios, există și teorii care sugerează că Dropa ar fi fost în realitate o civilizație umană, avansată tehnologic și spiritual, care în urma unor contacte directe cu extratereștrii binevoitori ar fi dezvoltat o înțelegere superioară a Universului și a existenței. Astfel motivați, au părăsit Pământul natal pentru a-și urma chemarea către noi destinații și descoperiri cosmice.
Parcă pentru a adânci și mai mult misterul, se spune că arheologul chinez a găsit așezate lângă schelete mai multe discuri de piatră cu diametrul de aproximativ 30 de centimetri, toate fiind găurite în centru. Se mai precizează că erau gravate cu simboluri enigmatice care nu semănau cu niciun alfabet sau simboluri cunoscute.
Din păcate arheologul chinez nu a reușit să descifreze misterioasele mesaje inscripționate și astfel, în lipsa argumentelor științifice, teoreticienii conspiraționiști susțin și astăzi că gravurile conțineau în mod sigur mesaje despre originea extraterestră a Dropa și despre contactul lor cu oamenii de pe Pământ.
Încă o dată prezența extraterestră explică în mod deliberat semnificația unor artefacte, sugerând o influență misterioasă în evoluția umană și în dezvoltarea civilizațiilor timpurii. Nimic neobișnuit, doar că de această dată entitățile venite din adâncul cosmic au încercat să se integreze sau să interacționeze într-un mod familiar și accesibil cu civilizațiile antice.
Cu toate acestea, descoperirea scheletelor și a discurilor Dropa a fost întâmpinată cu scepticism și critici aprige din partea comunității științifice. Mulți arheologi au pus la îndoială nu numai autenticitatea, dar și interpretările ulterioare ale acestor artefacte, sugerând că, în cel mai bun caz, ar putea fi simple pietre de mormânt sau artefacte create de culturile locale.
Adevărul e că nu există nicio dovadă concludentă care să confirme autenticitatea sau existența scheletelor și a pietrelor inscripționate, nici măcar a mormintelor. Detaliile despre aceste artefacte sunt incerte sau discutabile și, de aceea, descoperirea lor este asociată exclusiv cu legende și speculații controversate.
Pe scurt, nu există nicio înregistrare sau dovadă arheologică verificabilă care să ateste curioasa descoperire. Mai mult, nu există nicio informație legată de existența arheologului chinez Chi Pu Tei, căruia i se atribuie descoperirea celor peste 700 de morminte. Nu există nimic, doar o serie de legende populare și presupuneri conspiraționiste.
În ciuda lipsei de dovezi concrete, legenda mormintelor din munții Baian-Kara-Ula continuă să fie subiect de fascinație și dezbatere aprigă în rândul pasionaților de mister și paranormal, o realitate cu care ne-am obișnuit.
Pretutindeni pe planetă există legende fascinante care însă nu trebuie percepute ca fiind reale, ci mai degrabă ca povestiri și mituri care reflectă imaginația și cultura popoarelor. Ar fi oportun să abordăm aceste legende cu un spirit critic și să le evaluăm în contextul cultural și istoric în care au apărut.
Totodată, trebuie să recunosc faptul că pot conține elemente de adevăr, dar în același timp pot fi și subiecte ale interpretărilor și speculațiilor ulterioare.
Cum am putea interpreta oare faptul că în apropierea orașului Baia Mare, locul meu de naștere, există câteva atracții turistice care sunt denumite în mod surprinzător: Grădina Zmeilor, Casa Zmeilor, Piatra Dracului, Stânca Vrăjitoarei, Piatra Soarelui, Piatra Curcubeului etc.?! Urmând paradigma Dropa devine evident că aceste locuri necesită o cercetare aprofundată și, cine știe, poate vom scoate la lumină dovezi categorice ale existențelor supranaturale. Desigur, eu aș prefera zmeii din basmele cu Ileana Cosânzeana.
Vasile Petrovan
Imagine de la Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Angoase științifice | Erori glumețe