Axolotul (Ambystoma mexicanum), cunoscut și sub numele de monstrul acvatic mexican sau peștele umblător, este o specie de salamandră care trăiește exclusiv în apele întunecate ale Lacului Xochimilco din Mexic. Este o creatură cu adevărat fascinantă, care a captivat imaginația oamenilor de secole deoarece existența sa ascunde o impresionantă anomalie a naturii.
Este cunoscut faptul că aztecii venerau această viețuitoare ca pe o creatură sacră legată de Xolotl, zeul focului și al fulgerului. Conform legendei, Xolotl s-a transformat într-un axolot pentru a scăpa de sacrificiu iar în această formă a moștenit cunoștințe și puteri ascunse.
Adevăul e că micuța salamandră chiar posedă o serie de abilități fabuloase, care țin cumva de supranatural. Este vorba de abilitatea sa remarcabilă de a-și regenera membrele și chiar organele vitale. Trebuie să recunoaștem că această aptitudine reprezintă una dintre idealurile noastre ale tuturor.
În anul 2018, dorind să descopere adevărata natură a axalotului, cercetătorii de la Universitatea Harvard și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au inițiat o serie de proiecte de studiu pentru a descoperi adevăratele mecanisme moleculare care stau la baza regenerării. S-a descoperit că are un genom uriaș și complex, de 10 ori mai mare decât genomul uman, format din aproximativ 32 de miliarde de perechi de baze. Cercetările recente au dezvăluit că posedă gene dedicate regenerării, care nu se găsesc la alte viețuitoare, și sunt active în refacerea membrelor, a măduvei spinării, a inimii și a altor organe vitale.
Această complexitate genetică ridică o serie de întrebări care sugerează că axolotul este mai mult decât o simplă anomalie biologică. Răspunsurile le-au găsit ca de obicei conspiraționiștii. Ei susțin că o civilizație avansată ar fi putut manipula cu mult timp în urmă ADN-ul micuței salamandre pentru a-i conferi aceste abilități remarcabile de regenerare.
Destul de recent, oamenii de știință au mai observat că exită similitudini între structura sa genetică și elementele descoperite în meteoriți și alte materiale cosmice. Mai exact, anumite structuri proteice găsite în axolot seamănă izbitor cu cele identificate în meteoritul Murchison, un corp ceresc vechi de 4,6 miliarde de ani.
Această știre a generat o teorie conspiraționistă și mai îndrăzneață, care sugerează că axolotul are în mod cert o origine extraterestră. Prin urmare, mulți oameni sunt convinși că axolotul nu este o creatură terestră, ci un vestigiu al unor vizitatori extratereștrii care au intervenit în evoluția vieții pe Pământ.
Ca și cum nu ar fi fost îndeajuns, există și zvonuri persistente despre laboratoare secrete care studiază axolotul cu intenția de a descoperi și aplica misterioasele sale abilități de regenerare. Așa s-au născut alte întrebări. Ce altceva s-ar putea ascunde în aceste laboratoare? Oare axolotul este doar vârful aisbergului în ceea ce privește manipularea genetică?
Răspunsurile întârzie să vină și, din adâncurile întunecate ale Lacului Xochimilco, axolotul continuă să ne privească cu ochii săi enigmatici, amuzat probabil că poate păstra secretele trecutului îndepărtat. Până la dezvăluirea adevărului, fie că este vorba de legende antice, manipulare genetică avansată sau intervenție extraterestră, micuța creatură care exemplifică posibilitățile infinite ale Universului rămâne o pagină neterminată a unei cărți vechi și misterioase, o carte a vieții în care fiecare cuvânt ascunde o poveste nescrisă.
Vasile Petrovan
Imagine de la Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Angoase științifice | Semnale cosmice