Amintiri cu isprăvi de la săniuș din Maramureșul de altădată deapănă azi Ileana Nănașului din Călinești (61 ani) și Gavrilă Brândău a lu Porceanu din Ieud (77 ani).

Isprăvi pe care cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş le adună în albumul lor sentimental ”Amintiri cu săniuș pe derdeluș”. Să frunzărim albumul împreună…

”Unde-am copilărit acasă, aveam un dâmb, se cheamă Dâmbu Chițăscului. Acolo ne-adunam toți copiii din zona aia, da mai veneau și de prin sat, că acolo era Dâmbu. Că pă locu drept, nu merea sania. Mai era și ulița lui Barus, adică ulița care iese din sat în câmp. Și meream de pe uliță până-n râu cu săniile”, își aduce aminte Ileana Nănașului din Călinești (61 ani). De unde sanie? ”Ne-o făcea meșteru. La care nu o avut bani, i-o mai făceau și părinții. Ca să meargă bine, punea coasă pe talpă”, explică Ileana Nănașului.

Gavrilă Brândău a lu Porceanu din Ieud (77 ani) își aduce și el aminte de iernile de cândva: ”Meream la săniuș pe dincolo de Ionu lui Pojar, pă moinele cele, până-n vale. Da n-aveam săniucă de-asta mică, avea tata o săniucă de adus lemne din pădure, cu aia mergeam, cu soră-mea, Anuță. De-acolo de la Hrușca, mai veneau Ileana și Ioană. Puneam o scândură și încăpeam patru inși pe săniucă. Și-apoi veneam și pe sus săream, da ajungeam bine în vale. Dacă v-aș arăta pe unde am sărit, ați zice că nu se poate…”

🛷 Și dacă inițiativa celor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş v-a stârnit și vouă amintiri, le puteți așterne și trimite în mesaj privat pe contul de socializare al centrului și amintirea voastră trece în colecția ”Amintiri cu săniuș pe derdeluș”.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Gheorghe Petrilă)

CITEȘTE ȘI:
Amintiri cu săniuș pe derdeluș | Lenuța lui Opriș: ”Tare ne bucuram să ne dăm cu săniuțele când eram coconi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.