Cea mai celebră păpușă (Foto: Facebook / Pinocchio)

Ziua Mondială a Păpușilor a fost lansată în 2003 de Uniunea Internațională a Păpușilor (UNIMA) pentru a promova această formă de artă. Ideea fusese lansată de artistul păpușar Javad Zolfaghari din Iran în 2000, la congresul UNIMA.

În fiecare an, din 2006, o personalitate din lumea culturală este invitată să scrie un mesaj pentru acest eveniment. Mesajul pentru Ziua Mondială a Păpușarilor, ediția 2022, este scris de Ranjana Pandey. Păpușar indian, profesoară și umanistă dedicată artelor păpușilor. Mesajul ei descrie importanța și puterea oceanului care îmbrățișează frumoasa noastră planetă albastră, purtând „povestitorii și poveștile lor de la un țărm la altul, de la o insulă la alta, de la un continent la multe”.

Din 2018 încoace, fiecare ediție are un afiș. Cel pentru 2022 este conceput de Adrian Kohler. Artist vizual sud-african de renume mondial, designer, co-fondator și director artistic al companiei Handspring Puppet. Afișul său o surprinde pe gigantica „Mica Amal” în momentul în care pășește peste orizont.

”Să inventăm teatralitatea păpușii, peste tot și, pe cât posibil, în toate formele ei, în toate culturile și în toate limbile. 21 martie este ziua ta. Oriunde există un Centru Național, oriunde este un păpușar, oriunde există o viziune, o mână și un material care ia viață, putem sărbători. Oriunde există un copil, un public, un obiect și forța imaginației, marionetele vor înflori”, scrie Dimitri Jageneau, secretar general UNIMA.

Mai multe despre Ziua Mondială a Păpușilor, aici.

Sursă informații și foto afiș: Teatrul Municipal Baia Mare – secția Păpuși, National Day Calendar. Sursă foto deschidere: Facebook / Pinocchio.

CITEȘTE ȘI:
Somn ușor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.