Dulciurile fac parte din rețeta Crăciunului de ieri și de azi deopotrivă. Azi știm cum e: posibilitățile sunt nesfârșite. Cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş ne aduc aminte cum era ieri…
”Cine avea pe masă pancove, cozonaci și încă vreo două feluri de coptături făcute cu ce se afla în gospodărie, era găzdoaie mare”, scrie Rada Pavel, pornită pe urmele aromelor dulci ale Crăciunului de altădată.
”De la Sfinții Arhangheli începeai să strângi câte un ouc, să-l pui într-o oală la rece să ai pântru Crăciun. Unele femei ungeau ouăle cu untură, că ziceau că țin mai mult și le puneau bine, undeva la rece. Nici frigidere nu erau. Și așa, ninga, strângeai câteva ouță și aveai grijă de ele, nu te îndurai să mânănci o ratotă. Nu mâncai ouă tăt postu, aveai grijă să-ți rămână pă la Crăciun”, îi explică Lenuța lui Opriș din Breb.
Prăjitură cu măr coaptă-n tapșă, foi cu miere de albină, turtă galbenă, foi cu ”șalicară”, din astea se făceau de Crăciun și la alte sărbători, enumeră tanti Lenuța.
De primele am auzit, pe unele chiar le-am savurat și noi în copilărie, dar cum stă treaba cu foile cu ”șalicară”, nu avem habar. Dar ne elucidează tanti Lenuța, cum altfel?!
”Se făceau niște foi cu bicarbonat de amoniu. Da aici îi zicea «șalicară». Sau unele îi spuneau «șalicar». Se puneau 9 linguri de lapte, 9 linguri de ulei, 9 linguri de zahăr, făină cât cuprinde, da se făcea un aluat mai moale. Și făceai 4 foițe, că pă dosu tepșii, că-n tapșă și puneai în tigaie măr răzălit, cu zahăr, cu scorțișoară și-l frigeai acolo până se făcea așa, ca o cremă, mărul. Și după ce s-o răcit, umpli foile cele. Se putea umple și cu smântână bătută, făcută frișcă.”
Rețete și amintirile culese de Rada Pavel sunt disponibile aici.
Sursă material: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş. Sursă foto: Rada Pavel.
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Oare v-ați apucat de ”coroțenia” generală?
Cât îi Maramureșu’ | Dacă vei fi întrebat ”Da-ți-oi vro doi pumni?”, nu fugi: vei fi omenit!
Cât îi Maramureșu’ | În Maramureș, turtele au un defect: ”tare repide dispar din blide”…