1.500 de piese datând din perioada cuprinsă între secolele XIV-XX reconstituie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie povestea mineritului în Maramureș.

”Suntem siguri că majoritatea dintre voi ați auzit sau cunoasteți faptul că mineritul a fost ocupaţia de bază a locuitorilor din zona Baia Mare încă din cele mai vechi timpuri şi una din principalele surse de existenţă” – așa își încep cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș prezentarea colecției ”Minerit şi civilizaţie în Maramureş”.

”Expoziţia pune în valoare o parte a patrimoniului Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, care cuprinde 1.500 de piese datând din perioada cuprinsă între secolele XIV-XX”, informează reprezentanții muzeului.

Bunurile culturale au fost grupate astfel: unelte, mijloace pentru evacuarea minereului din subteran, mijloace de iluminat (instituţia păstrează o colecţie superbă de opaiţe şi lămpi de mină), veşminte şi accesorii.

”Acestora li se adaugă componente păstrate in situ de la prima instalaţie de afinare din România care a funcţionat în acest spaţiu începând cu anul 1926 până în 1967, inclusiv cel mai bine păzit spaţiu din zonă, Trezoreria, unde se păstrau lingourile de aur şi argint înainte de a ajunge în seifurile Băncii Naţionale a României”, se arată pe site-ul oficial al muzeului.

Zonele miniere de unde provin exponatele sunt Baia Mare, Baia Sprie, Băiuţ, Nistru, Ilba, Cavnic, Baia Borşa, Ocna Șugatag, Coştiui.

”Unicitatea şi vechimea unora dintre piese, precum şi integrarea expoziţională a instalaţiilor păstrate in situ constituie atu-urile acestei expoziţii unice în peisajul muzeal românesc”, asigură cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

⚒ Pe lângă această expoziție, vizitatorii mai pot vedea, în cadrul expoziției permanente a muzeului, alte nouă expoziții tematice: Necropola tumulară de la Lăpuş. Istoricul cercetărilor arheologice; Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului; Baia Mare – Piața Cetății. Vestigii arheologice; Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric; Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat; Baia Mare – oraș liber regal; Maramureșul și Marea Unire (1918); ”Tot înainte!” Elev în România comunistă; Călătorie în universul Ceasului.

Biletul de acces, în valoare de 6 lei (adulți) și 3 lei (copii, preșcolari, școlari, studenți, pensionari) se procură de la casa de bilete. Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00 și 16.30 (ultima intrare).

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Aproximativ 300 de piese măsoară timpul la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș
La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie puteți vizita un atelier fotografic specific începuturilor secolului 20
Cum era să fii elev în România comunistă – o lecție ”predată” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.