”Duminica filmului românesc” din 12 iulie a pregătit pentru cinefili la TVR 2 două dintre cele mai apreciate producţii ale regizoarei Malvina Urşianu, cu George Motoi în rolul principal. De la 13.10 îl vom revedea pe regretatul actor în „Trecătoarele iubiri” (1974). Filmul serii, de la ora 20:10, este istoric: „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980).

Elegant, cu o ţinută artistocrată şi o voce inconfundabilă, George Motoi a făcut parte din ”generaţia de aur” şi ne-a bucurat mulţi ani cu roluri excepţionale pe scena teatrului sau în filme de referinţă. Cu un talent uriaş, colegii şi prietenii îşi amintesc despre acesta că era generos – se arată într-un comunicat al televiziunii publice. „Înzestrat cu un talent deosebit, s-a remarcat prin profesionalism şi perfecţionism. Pe scenă sau pe platoul de filmare se comporta în mod egal cu toată lumea şi niciodată nu făcea vreun gest să iasă în faţă. Mulţi ani după ce ieşisem la pensie, mi-a propus să joc într-o piesă pe care o regiza. Din păcate, timpul nu ne-a lăsat să ducem la capăt colaborarea”, spune actorul Eugen Cristea.

Despre rolul său din „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, actorul George Motoi spunea că a fost unul de excepţie şi o şansă rară în viaţa sa profesională.

Filmările la producţia „Întoarcerea lui „Vodă Lăpuşneanu” au debutat în aprilie 1978, la Bufea, într-un vechi decor existent de la filmul „Vlad Ţepeş”.

„Lăpuşneanu este rolul cel mai important pe care l-am avut în cinematografie. Roluri ca acestea apar în cariera unui actor de maximum două, trei ori, privilegiate doar de şansa, ciclică aş spune, a apariţiei unor opere de excepţie, căci rolul lui Lăpuşneanu, din filmul acesta, nu-i cu nimic mai prejos decât Hamlet-ul lui Shakespeare sau decât Caligula lui Camus”, scria George Motoi în cartea sa de eseuri „Sub masca actorului”.

Susţinător al tinerilor actori, George Motoi a fost ca un mentor pentru actorul Gavril Pătru: „În general, actorii mari sunt mai rezervaţi faţă de tineri. Domnul George Motoi a fost îngăduitor, mă dojenea, cum face un părinte, şi ne-a tratat pe noi, tinerii de atunci, ca pe generaţia care va duce mai departe teatrul românesc. De la dânsul am înţeles că eşti mare dacă şi partenerul care îţi dă replica e mare şi te ajută. George Motoi nu a amestecat niciodată viaţa personală cu cea profesională şi nu lăsa ca ceea ce se întâmpla în plan social să întineze raportul vizavi de meserie. Mi-a plăcut şi pofta cu care juca, indiferent de cât de înaintată îi era vârsta”.

Sursa: TVR

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.