Credeați că doar atunci când căutați ceva cu sufletul, pentru că aveți o nevoie lăuntrică, veți găsi? Nu, nu prea e așa. Pentru că și atunci când nu cauți poți să găsești ce-ți trebuie, pentru că ai nevoie. Și dacă vă spun că la mijloc stă măcar o emoție, ați ști deja cam jumătate din subiectul cărții despre care am să vă vorbesc azi.

O carte despre puterea emoțiilor

Va fi vorba azi despre un volum care mi-a devenit foarte drag și apropiat sufletului. Față de care am construit iubirea sau… pe care m-am trezit iubindu-l. E vorba despre ”Matricea emoțiilor. Emoție – energie – esență”, de dr. Synthia Andrews. Cartea a apărut în anul 2015 la Cartea Daath – editură care i-a tradus autoarei și volumul ”Calea energiei”, cu doar un an înainte de apariția volumului ”Matricea emoțiilor. Emoție – energie – esență”. Personal, cartea aceasta mi se pare un fel de tratat de specialitate, autoarea reușind să ducă mai departe informațiile din ”Calea energiei”și să le focalizeze pe un studiu specific: puterea emoțiilor.

Înainte de a trece la prezentarea cărții, vreau să vă destăinui că volumul acesta mi-a atins sufletul foarte mult și am avut o serie de revelații citindu-l. Nu zic că asta vor experimenta toți cei ce-l vor citi, aici depinde foarte mult din ce loc din tine pornești citirea studiului Synthiei Andrews. Pe mine m-a ajutat mult realmente. Laolaltă cu ”Puterea spirituală a empatiei” de Cyndi Dale, cele două cărți constituie un kit de prim-ajutor în redescoperirea celor ce suntem (oare de ce am impresia că am mai spus asta undeva?!).

Volumul e susținut de o bibliografie temeinică, un glosar de termeni, exemple personale și exemple aplicate pentru fiecare concept în parte, exerciții de „întâlnire” și recunoaștere a emoțiilor, analogii frumoase și multe altele. Încă un volum extrem de complex, la fel ca multe alte titluri ale editurii.

Emoțiile comunică permanent cu noi, trebuie doar să nu le ignorăm

De ce să nu recunoaștem?! Majoritatea oamenilor sunt ghidați de emoții mai mult decât le place să recunoască. Oare de câte ori ne-am explicat o atitudine? Am simțit nevoia s-o facem sau ni s-a părut naturală și autentică? Ar fi o bucurie, o împlinire, dacă lucrurile ar sta așa, însă cum mulți ne umplem gura cu acest autentic și nu știm, de fapt, despre ce e vorba. ”Matricea emoțiilor. Emoție – energie – esență” ar fi un pas în a ne revedea așa cum suntem. Că veni vorba de vedere, știați că energia întunecată constituie 70% din întregul univers? Poate nu, dar NASA susține că tot ce există pe Pământ și a fost observat vreodată cu ajutorul instrumentelor constituie un infim procent de 5%, restul de 95% distribuindu-se astfel: 70% energia întunecată de care spuneam mai sus, iar 25% materie întunecată. Să încercăm o analogie: pe de o parte să ținem cont de ce a descoperit NASA, pe de altă parte să transpunem ideea lor asupra corpului omenesc: ce se vede (materia din care suntem făcuți) și ce nu se vede (gânduri, emoții etc.).

Grație acestei cărți am aflat o grămadă de lucruri curioase despre emoții. Neuroștiința clasică postulează că emoțiile se formează în creier; cercetările întreprinse de neurologul Candace Pert, însă, au răsturnat această idee la 180 de grade. Într-un studiu din 1985 publicat în Journal of Immunology, a demonstrat pentru prima oară că emoțiile au o bază biochimică și că sunt generate atât în creier, cât și în restul corpului. Și nu numai atât. Se pare că un studiu realizat de HeartMath a arătat că oamenii fac schimb de informație emoțională prin câmpul de energie pe care-l generează inima. În altă ordine de idei, emoțiile sunt mesagerii din centrul sinelui care ne aduc informații despre calea pe care o avem de urmat și despre oceanul de energie în care trăim zi de zi. Emoțiile comunică permanent cu noi, din păcate noi ne-am făcut un obicei din a le ignora valoroasele semnale. Ce se întâmplă când ducem această ignorare la extrem? Apar emoții neprocesate, care ne influențează mai ales starea de sănătate.

Deși emoțiile ne însoțesc încă de timpuriu în călătoria noastră evolutivă, ele sunt adesea copleșitoare și derutante. Nu părem că am învățat arta stăpânirii lor și, de regulă, oamenii se opun ideii că le-ar putea utiliza în vreun fel. Unii le desconsideră, văzându-le ca pe o slăbiciune, pe când alții le apreciază peste măsură, considerându-le modalitatea prin care poate fi atins extazul spiritual. Puțini sunt aceia care încearcă să preia informația vehiculată de emoții și să-i utilizeze energia pentru îmbunătățirea calității propriei vieți.

O reacție disproporționată are la bază un tipar preexistent

Emoțiile neprocesate (mai) duc și la comportament negativ, pe care-l recunoaștem prin intermediul suferinței pe care o provoacă. Acesta ar trebui văzut prin prisma faptului că persoana care-l manifestă face parte dintr-un întreg mai mare. Această viziune duce la o asumare sănătoasă a responsabilității pentru propriile acțiuni, pentru că (și) din greșeli se învață, nu-i așa? Adesea ne vedem pe noi observându-i pe alții, mai degrabă: „Dacă s-ar întâmpla ca la un moment dat să ne simțim derutați și copleșiți de punctul de vedere al altei persoane, antidotul constă în cunoașterea de sine”.

Emoțiile blocate determină o traumă, unul din cuvintele preferate ale celor din ziua de azi. Atunci când avem o traumă, Synthia Andrews spune că acea traumă este blocată în corp, laolaltă cu percepțiile din trecut ale acelei realități. E lesne de înțeles că aceste lucruri ne determină comportamentul și ne împiedică să creștem din punct de vedere emoțional și afectiv, pentru că retrăim obsesiv și inutil același eveniment marcant pe care-l ținem strâns lipit de suflet. Iată de ce apreciez eu următorul pas al autoarei, momentul când a luat fiecare emoție pe care o trăim (din cele mai frecvente) și a întors-o pe toate fețele, arătându-ne când fața ei bună, când cea rea. Asta mi-a fost de real ajutor în recunoașterea multor tipare din viața mea și-n explicarea unor evenimente din trecut: „Ori de câte ori reacționăm exagerat într-o anumită situație – când forța reacției noastre este disproporționată față de stimul – știm că s-a declanșat un tipar preexistent.”

Volumul, un prilej de regăsiri

Voi termina acest expozeu prin două analogii care mi-au plăcut în mod deosebit. Prima ne arată cum dorința corpului nostru de a evita durerea este ghidată la nivel celular la fel cum emoțiile dureroase pot crea disconfort corporal. Măcar o dată am introdus o mână într-o apă fierbinte și imediat mușchii noștri au răspuns la stimul contractându-se și retrăgând mâna din apă, înainte ca informația să ajungă la creier: „Armarea care blochează durerea și suferința blochează totodată bucuria și iubirea”.

Cea de-a doua analogie include șobolanii. 🙂 Se pare că o genă din organismul acestora este activată doar la cei care au fost îngrijiți de mamele lor și au primit afecțiunea acestora. Studiul ACE a demonstrat (dacă mai era nevoie) că experiențele traumatice din copilărie influențează (genetic, iată!) nivelul de stres pe care-l ducem din copilărie în maturitate.

Pe final, Synthia Andrews ne îndrumă să ne trăim viața cu intenție, lucru pe care vi-l doresc și vouă. ”Matricea emoțiilor. Emoție – energie – esență” e încă un volum valoros din colecția ”Știință și spiritualitate” a editurii Cartea Daath. Mulțumesc frumos pentru ocazia regăsirilor!

Mihai COTEA

Cartea poate fi cumpărată aici.
Sursă foto: Editura Cartea Daath

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.