Începând din 1967, în 2 aprilie – ziua în care s-a născut în 1805 în Odense (Danemarca) scriitorul Hans Christian Andersen – este celebrată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii.

O sărbătoare gândită pentru a insufla celor mici dragostea pentru a citi și a promova cărțile pentru copii, după cum informează Consiliul Internațional al Cărților pentru Tineri.
În fiecare an, câte o filială națională a acestui consiliu primește oportunitatea de a fi sponsorul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, decide tema sărbătorii, invită un scriitor să scrie un mesaj pentru copiii din întreaga lume și un ilustrator să creeze afișul evenimentului.

În acest an, Consiliul Internațional al Cărților pentru Tineri din Slovenia este sponsorul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii. Peter Svetina a adresat copiilor mesajul ediției 2020 – ”Foamea de cuvinte”.

”Cuvintele din poezii și povești sunt hrană. Nu pentru corp, nu hrană care să îți umple stomacul. Ci hrană pentru spirit, hrană pentru suflet. Când cuiva îi este foame sau sete, stomacul i se contractă și gura i se usucă. Caută orice de mâncare, o bucată de pâine, un bol cu orez, o banană. Cu cât crește foamea, cu atât scade puterea de concentrare și devine pur și simplu orb la orice altceva decât mâncarea care l-ar putea sătura.
Foamea de cuvinte se manifestă altfel: ca întuneric, ignoranță și aroganță. Oamenii care suferă de acest tip de foame nu realizează că sufletelor lor le este frig, că trec pe lângă propriul sine fără să îl observe. O parte din universul lor fuge de ei și ei nici măcar nu sunt conștienți de asta. Acest tip de foame se hrănește cu poezie și povești” – este un fragment din mesajul lui Peter Svetina.

Damijan Stepančič a realizat afișul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, ediția 2020.

📚 Despre Editura Cartemma din Baia Mare și alte ei cărți pentru copii puteți citi aici.
📚 Despre băimăreanca Raluca Fărcaș, care a ilustrat cartea ”Molly and the Bog Sprogs” citiți aici.

Sursă informații și foto afiș: International Board on Books for Young People

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.