Se spune că în Islanda obiceiul este ca Moș Crăciun să aducă în dar cărți, iar serile de sărbătoare să le petreci alături de ciocolată și… lectură. Nu știm dacă obiceiul e real sau e inventat, dar nici nu contează, dat fiind că are poezia lui. Și rimează cu sufletul multora…

Pentru cei care iubesc și cărțile, și Crăciunul, soluția Moșului pare a fi destul de simplă, deoarece sunt cărți care merită (re)citite în această perioadă feerică din an. Că ești pasionat de rețete inedite sau iubești o poveste potrivită pentru orice vârstă, că numeri zilele până la Crăciun sau te visezi plimbându-te pe cosmopolita Fifth Avenue, că preferi un clasic al Crăciunului sau, dimpotrivă, vrei să descoperi povestiri noi, îți dăm noi niște soluții. Testate!

17 ani de muncă în 410 pagini, o carte apărută în condiții grafice excepționale la Curtea Veche în 2019. Acestea ar fi câteva date minimale despre o apariție editorială care efectiv te va face să îți dorești să știi cât de cât găti. Pentru că după ce vei răsfoi ”Rețetele de Crăciun ale lui Jamie Oliver”, vei citi titlurile rețetelor și vei vedea pozele care ilustrează cartea, efectiv toate sucurile tale gastrice o vor lua puțin razna. Rețetele sunt acompaniate de sfaturi și trucuri, astfel încât bucătăria ta să fie un spațiu de creat delicii, nu dezastre… ,,Voi fi onorat dacă ideile prezentate aici îşi vor găsi locul în ritualul vostru festiv – sunt idei care să vă ajute, să vă inspire, să vă ia de mână şi să vă  poarte pe calea către un Crăciun de neuitat . Sper ca – la vremea sărbatorilor de iarnă – să vă întoarceţi an de an la cartea mea. Crăciun fericit , vouă şi tuturor celor dragi!” (Jamie Oliver)

Cartea poate fi cumpărată aici:
https://www.curteaveche.ro/p/retetele-de-craciun-ale-lui-jamie-oliver

Ian este un copil care primește cadouri așezate cuminți sub brazi împodobiți de sărbătoare, iar cei mari au grijă de el. ”Cu toate acestea, uneori băiatul se simte singur și nu-și dorește nimic mai mult pe lume decât ca Moșul, dacă există cu adevărat, să-l ia și să-l ducă într-o poveste numai a lui! Iar într-o noapte magică, ceva nebănuit i se întâmplă… Ceva care îi aduce înapoi bucuria Crăciunului.” Cam despre asta este vorba în cartea ”Băiatul care nu credea în Moș Crăciun”, scrisă de Liana Alexandru și ilustrată de Ana Alfianu. Un bestseller Humanitas la Gaudeamus 2019. O carte emoționantă, teoretic pentru copii și adolescenți, dar pe care bine ar fi să o citească și adulții pentru că e despre vise care se împlinesc. Și tare nevoie avem cu toții de un dram în plus de speranță… „Liana a scris o povestioară ca un cocon de căldură sufletească. Ți-e cald și te simți în siguranță în cartea ei. Îți face bine la suflet și parcă respiri aer mai pur când o citești“, scrie Oana Pellea despre această carte-bijuterie.

Cartea poate fi cumpărată aici:
https://www.libhumanitas.ro/baiatul-care-nu-credea-in-mos-craciun-liana-alexandru-humanitas-2019.html

12 povestiri și 12 rețete îmbietoare pentru 12 zile. ”Zile de Crăciun”, de Jeanette Winterson, a apărut la Humanitas în 2017, dar revine în actualitate în fiecare decembrie, deoarece este o carte care celebrează Crăciunul într-un mod plin de originalitate. ”Sunt povești cu stafii, intervenții miraculoase, întâlniri obișnuite ce se dovedesc departe de a fi obișnuite, mici minuni și saluturi adresate luminii renăscute.“ Mai mult, povestirile vin ținându-se de mână cu rețete. Unele tradiționale, altele nou-create, toate impresionant de festive, asortate cu magia sărbătorii și cu bucuria pe care o poartă în ea. Cu speranța că nu suntem și nu vom fi niciodată singuri. Nici de Crăciun, nici într-o altă zi de an…

Cartea poate fi cumpărată aici:
https://www.libhumanitas.ro/zile-de-craciun-12-povestiri-i-12-re-ete-pentru-12-zile-de-sarbatoare-jeanette-winterson-2017.html

Fifth Avenue este o destinație la care visează multă lume. Parcă și mai mult în preajma Crăciunului, atunci când zăpezile New York-ului, deocrațiunile din Rockefeller Center și colindele transformă totul în decor de poveste. Nu rămâne decât să îți pui patinele, să faci piruete și să visezi… Ei bine, cu aproape 50 de rețete pentru fripturi delicioase, deserturi ilegal de atrăgătoare sau cocktailuri de sezon (și mai ales multe altele…), această carte poartă cititorul în magica metropolă americană. ”Crăciun la New York. Povești și rețete”, autori Lisa Nieschlag și Lars Wentrup, a apărut la editura RAO în 2016. Lectura va fi atât de plăcută încât veți simți efectiv aromele de scorțișoară, ciocolată caldă și marțipan plutind în aer, răscolindu-vă.

Cartea poate fi cumpărată aici:
https://www.raobooks.com/product/craciun-la-new-york-povesti-si-retete/

Crăciunul parcă nu e Crăciun dacă nu te refugiezi pentru o vreme în universul lui . ”Poveste de Crăciun” a fost publicată pentru prima dată în 1843 și de atunci a devenit pur și simplu o tradiție a sărbătorii, dat fiind minunatul mesaj optimist pe care îl oferă că bunătatea învinge întotdeauna. Ursuzul Ebenezer Scrooge, avid și egoist, susține că pentru el Crăciunul nu este niciun motiv de bucurie. Și e atât de mohorât personajul, încât chiar îl credem, oricât de incredibil ni s-ar părea. Scrooge se transformă radical, însă, după ce primește vizita unor spirite în Ajun. O povestire despre spiritul Crăciunului, care triumfă chiar și în cele mai neprietenoase condiții. Și iar este vorba despre speranță și despre nevoia noastră de a crede în magie măcar o dată pe an. La editura Litera, cartea a apărut în decembrie 2016.

Cartea poate fi cumpărată aici:
https://www.litera.ro/poveste-de-craciun-cpb87

Aceasta este o carte care te ajută să intri lin în atmosfera de sărbătoare și să o aștepți cu tihnă în suflet. Să te bucuri de fulgii de zăpadă, să bei cu drag o ciocolată caldă, să îl aștepți pe Moș Crăciun și să îți ornezi nu doar casa cu luminițe mii, dar și mintea cu liniște și gânduri bune. ”Crăciunul în cele mai frumoase povestiri” a apărut la Nemira în 2017 și cuprinde nu povestiri, așa cum spune titlul, ci adevărate comori de altădată. Captivante deopotrivă pentru cei mici și cei mari. ”Din ținuturi de vis sau din orașe adevarate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare vin întâmplări și personaje ce povestesc Crăciunul cu un farmec cuceritor. Așa că oprește timpul în loc, dragă cititorule, și citește cartea unei sărbători pentru a cărei magie depun mărturie, printre alții, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle!

Cartea poate fi cumpărată aici:
https://nemira.ro/craciunul-in-cele-mai-frumoase-povestiri-7498

Fără îndoială, Crăciunul este cea mai populară sărbătoare. De aceea e bine să vă pregătiți cum se cuvine pentru ea, astfel încât să savurați fiecare secundă. Cu atât mai mult cu cât luna decembrie efectiv zboară, de parcă ar goni alături de renii Moșului! Cartea lui Gerry Bowler, ”Enciclopedia Crăciunului” (apărută în 2011 la Nemira) vă va purta în jurul lumii, tradițiile de Crăciun fiind extrem de diferite de la o zonă la alta. Enciclopedia – frumoasă la propriu și la figurat – oferă informații captivante despre obiceiuri, filme, cântece, cărți care fac parte din arsenalul Crăciunului. ”Autorul speră că, în cele peste o mie de articole ale sale, fiecare cititor va găsi ceva care să-l încânte, să-l surprindă și să-l amuze și că, indiferent de perioada în care s-ar afla, Crăciunul va dobândi pentru el semnificații noi și mai bogate.” (Gerry Bowler)

Cartea poate fi cumpărată aici:
https://nemira.ro/enciclopedia-craciunului

Lectură plăcută și Crăciun fericit!

R. Anda Toma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.