În 10 iunie va fi sărbătorită Ziua Parcului Natural Munții Maramureșului. Conform prezentării de pe site-ul oficial, ”Parcul Natural Munții Maramureșului este o arie naturală protejată destinată conservării peisajului şi tradiţiilor locale, protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor şi încurajării turismului bazat pe aceste valori. Suprafața acestuia este de 133.418 ha”.

Munţii Maramureşului au fost declaraţi arie protejată de interes naţional în categoria parcuri naturale începând cu anul 2005. ”Principalele motive ale desemnării au fost: prezenţa ultimei populații naturale de lostriță din țara noastră ca endemit al bazinului dunărean, prezența florei şi faunei emblematice pentru Carpaţi în cadrul unor ecosisteme stabile, existenţa habitatelor naturale pe întinderi mari precum și un mod de viaţă tradiţional, direct dependent de resursele naturale şi încă păstrat într-o măsură semnificativă”, menționează sursa citată.

În 10 iunie, Ziua Parcului Natural Munții Maramureșului se va derula sub sloganul ”Clădim pe rădăcinile noastre”. Vor fi organizate, printre altele, ateliere de măști tradiționale și olărit, susținute de meșterul popular Vasile Șușca și de ceramistul Daniel Leș. Maria Zubașcu va spune povești, mituri și legende locale maramureșene. Ziua se va încheia cu un recital de muzică folk susținut de Costel Amorăriței, în preajma unui foc de tabără. Evenimentul va avea loc la Casa Chira din Vișeu de Sus, începând cu ora 11.00.

Pagina evenimentului, aici.

Sursă informații și foto: Parcul Natural Munții Maramureșului

DESCOPERĂ ȘI:
Un altfel de prim-plan în Munții Maramureșului | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.